Przepis podały koleżanki Anulkaz i Alisha.
Dostały go od koleżanki Kimeraj.
Kotlety są naprawdę świetne!
Teraz już innych nie robię.
-600 g schabu karkowego (część karkówki od strony schabu),
-600 g łopatki wieprzowej
-1/2 szklanki wody
-3 duże jajka
-2 cebule średnie,
-3/4 szklanki bułki tartej (jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)
-sól (ja daję 1 bardzo płaską łyżkę stołową)
-pieprz ziołowy lub prawdziwy
-ząbek czosnku (jak ktoś lubi)
-od siebie dodaję jeszcze 1/2 łyżeczki cynamonu
Mięso zmielić razem z cebulą, dodać bułkę tartą, sól, sporo pieprzu, jajka, czosnek, wodę i porządnie wyrobić.
Formować kotlety dowolnej wielkości, maczając ręce w wodzie - NIE PANIEROWAĆ!
Smażyć na patelni na tłuszczu, na obie strony.
Następnie przełożyć kotlety do rondla, wlać tłuszcz z patelni, wlać 1/4 szklanki wody, szybko przykryć i parować na malutkim ogniu 15 min.
Jeżeli lubimy kotlety chrupiące, tylko dokładnie smażymy, przewracając kilka razy na obie strony.
Kotlety są wyśmienite, soczyste i bardzo smaczne - specjalnie nie są panierowane, wtedy bułka się nie pali na patelni.
mimozka 2018-02-18
Pięknie uformowane , ja wszystko robię w rękawiczkach gumowych , już inaczej nie potrafię .
Dziękuję za szczegółowy przepis . Pozdrawiam :)
jokam 2018-02-18
re: Momozko, ja też wszystko w rękawiczkach... w nitrylowych... bo na lateks i gumę mam silną alergię...
iwatoja 2018-02-19
Właściwie takie robię od zawsze. Tylko ja nie daję cynamonu i czosnku bo mi się odbija.
kimeraj 2018-02-19
Dziękuję Asiu za odwiedzinki i komentarze ;))
A Miętuska zrób - polecam :)
Pozdróweczki :*
evita 2018-02-19
"Pięknie wypieszczone"... :)
Udanego nowego tygodnia życzę...
- pozdrawiam ciepło... :)