ZUPA KLOPSIKOWA.
Składniki na wywar:
-kilka marchwi
-kilka pietruszek
-mały seler
-kilka ziemniaków
-duży jogurt naturalny (lub śmietana 18%)
-sól
-odrobina cukru
-czosnek granulowany
-kurkuma
-troszkę natki lub koperku
-łyżka masła
Składniki na klopsiki:
-1/2 kg zmielonej cielęciny (albo innego mielonego mięsa)
-1 jajko + 1 żółtko
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-trochę majeranku
-1/2 szklanki bułki tartej
-1 łyżeczka soli
-szczypta pieprzu ziołowego
-trochę mąki do obtaczania klopsików
Warzywa pokroić i zalać wodą.
Dodać sól, cukier, czosnek granulowany i kurkumę.
Gotować ok. 10 minut.
W tym czasie mięso połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać przez minimum 5 minut.
Z dokładnie wyrobionego mięsa uformować kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i obtoczyć je w mące.
Klopsiki wrzucać na wrzący wywar.
Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Wyłączyć gaz, dodać zahartowany jogurt naturalny, posiekaną zieleninę i łyżkę masła.