Galaretki właśnie robię.

Galaretki właśnie robię.

Mało mięsa, dużo warzyw i jajo.
Takie lubię.

-2 uda kurczaka
-1 udo kaczki (jeśli nie mamy, to zastąpić je dodatkowym udem kurczaka)
-porcja włoszczyzny
-przyprawy (sól, szczypta cukru, pieprz, ziele angiel, 3 goździki, 3 liście laurowe, czosnek granulowany)
-1 torebka żelatyny (taka na 2 litry wywaru)
-4 jajka na twardo
-1 puszka groszku
-trochę natki

Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotować rosół.
Gdy jest już gotowy, to wyjąć mięso i włoszczyznę, a wywar przecedzić.
Do garnka wlać 6 szklanek odcedzonego gorącego wywaru.
Wsypać do niego opakowanie żelatyny i dokładnie wymieszać.
Mięso obrać ze skóry oraz kości i posiekać je na mniejsze kawałki.
Jajka i marchew pokroić na dosyć grube plastry.
W niedużych pojemniczkach (szklaneczkach, salaterkach itp) ułożyć listek natki, plaster jaja, posiekane mięso, plasterki marchewki i odcedzony groszek.
Zalać chłodnym wywarem.
Wstawić do lodówki i odczekać kilka godzin, aż galaretka stężeje.
Podawać z cytryną.

dodane na fotoforum:

zizik1

zizik1 2020-05-16

Ale ja tak nie lubię i proszę do dwóch szklaneczek dodać więcej marchwi , oraz gotowanego kurczaczka , nie kury czasem hahaha

skama07

skama07 2020-05-16

zdecydowanie wolę dużo mięsa ,warzywa też i oczywiście jajko,dodaję zieloną pietruszkę:)

emmi1

emmi1 2020-05-16

o jej ależ mi smaka narobiłaś... możesz podać swój przepis?

emmi1

emmi1 2020-05-16

I świetne naczynia :)

ewaiza

ewaiza 2020-05-16

Ja lubie takie

halka

halka 2020-05-16

Apetycznie wyglądają.

emmi1

emmi1 2020-05-17

dzięki :)

ajch3

ajch3 2020-05-17

witaj-ja bym dala 8 szklanek wywaru na torebkę żelatyny.Pozdrawiam Joela.

jokam

jokam 2020-05-17

Hej Joelu...!!
A ja lubię galaretę mocną, więc daję 6 nie 8.

anad60

anad60 2020-05-19

ulala ale wyżerka....tak jak lubię ! wpadnę i pomogę w konsumowaniu *;*

iwatoja

iwatoja 2020-05-19

Wygląda to bardzo apetycznie Asiu:)

emmi1

emmi1 2020-10-25

kurcze... a ja jeszcze nie zrobiłam... :/ Zapomniałam...

dodaj komentarz

kolejne >