Składniki:
300g mąki
300g twarogowego sera białego(ja dałam półtłusty)
2 jajka
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka miękkiego masła
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
olej do smażenia
Ser utrzeć z cukrem i masłem.Dodać resztę składników i zagnieść.Jeśli ciasto klei się do ręki,to dodać nieco mąki.
Rozwałkować na grubość ok.1/2cm,i wykrawać kółka szklanką a środeczki kieliszkiem lub nakrętką.Smażyć na głębokim oleju z obu stron po czym wyjmować na serwetkę by nadmiar oleju w nią wsiąknął.Posypać cukrem pudrem .
Z tej ilości składników wychodzi około 25 oponek.Najsmaczniejsze są na ciepło.
limba 2016-01-18
odkąd dawno temu mnie nauczyłaś to od czasu do czasu smażę je.... :)))