Zachęcam do kiełkowania.

Zachęcam do kiełkowania.

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza wiecej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli.

katka12

katka12 2016-01-22

lubię kiełki...sama nie hoduję, ale jadam gotowe

henry

henry 2016-01-22

na pewno zdrowe.. warto:)
ładne foto zrobiłaś:)

jazkra

jazkra 2016-01-22

Do kiełkowania - mówisz ?....nie da rady , u mnie tylko rozkład...:))))
A tak poważnie , to spróbować można , co zapewne uczynię :)
re
fajny żart przytoczyłaś :)))

trawka

trawka 2016-01-23

Uwielbiam, muszę kupić koniecznie :)

dodaj komentarz

kolejne >