Zupa z młodych pokrzyw.

Zupa z młodych pokrzyw.

Składniki na zupę:
biała część pora,cebula, ząbek czosnku,4 niewielkie ziemniaki,2 garście młodej pokrzywy(sparzyć wrzątkiem po umyciu),łyżka masła klarowanego,pieprz,sól,szczypta gałki muszkatołowej,ok.1 litra bulionu warzywnego,ew. śmietana.

Pokrój cebulę por,czosnek i zeszklij na maśle.
Dodaj pokrzywę,przyprawy i duś przez chwilę od czasu do czasu mieszaj.
Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do reszty jw.
Przełóż do garnka,zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków,czyli ok. 15-20 min.
Dopraw do smaku,dodaj śmietanę jeśli lubisz.
Można dodać zamiast śmietany mleczko kokosowe.
Z podanej ilości składników wychodzi około czterech talerzy zupy.
W zeszłym roku zrobiłam pierwszy raz i bardzo mi smakowała,toteż nie mogłam się doczekać kiedy pojawi się tegoroczna młoda pokrzywa.
Gorąco polecam...jest przepyszna.

szept4

szept4 2020-04-03

Nie mam pokrzyw (nawet gdzie nazbierać):(

ewci1

ewci1 2020-04-04

Zupa wygląda niezwykle apetycznie i napewno tak smakowała, napewno skorzystam z przepisu :)
Ja robiłam tartę z młodych pokrzyw tez była smaczna ....
Młode pokrzywy maja super właściwości .

prince8

prince8 2020-04-05

Muszę zrobić ...zaciekawiło mnie twoje smakowanie ...miłegooo

dodaj komentarz

kolejne >