2 kilo ziemniaków zetrzeć na tarce jarzynowej i dokładnie odcedzam, ½ kilograma ziemniaków ugotować i utłuc. Wszystko połączyć dodając 1 jajko, mąkę pszenna i ziemniaczaną, szczyptę soli i rozdrobnioną cebulką. Dobrze wyrobić. Formować cepeliny i nadziewać farszem.
Farsz.
Cebulkę i ząbek czosnku posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulkę z czosnkiem podsmażyć na szklisto. Dodać mięso mielone i smażyć razem mieszając aż mięso się przyrumieni i odparuje. Farsz odstawić z ogni i lekko ostudzić. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Doprawić solą papryką i pieprzem.
Smacznego.
kot54 2011-11-16
uwielbiam....wpadnę chyba bo się nie oprę tym cepelinom...
Pozdrawiam :)
krynia2 2011-11-16
Mmmmmm............ pracochłonne ,syte ale i wysmienite..........nie wiem czy sie pokuszę ale może kiedys......przepis wydrukowałam ...........miłego dnia zycze.
helen7 2011-11-16
Wspaniale wyglądają..fajnie ,że dałaś przepis,na pewno kiedyś skorzystam...pozdrawiam i Dobrej nocy życzę...:)