Placuszki bakaliowe...

Placuszki bakaliowe...

15dkg suszonych śliwek
1 szkl mąki pszennej tortowej
2 jajka
łyżka kwaśnej śmietany
15dkg rodzynek
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Śliwki i rodzynki zalewamy w osobnych naczyniach wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie osączamy i kroimy w małe kawałki.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, jajkami i śmietaną. Wlewamy tyle wody, aby ciasto miało konsystencję śmietany. Wsypujemy śliwki i rodzynki. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta. Lekko spłaszczamy i smażymy na złoty kolor. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!! :)

dodane na fotoforum:

franz

franz 2011-11-25

jakiś przepisik???

dodaj komentarz

kolejne >