Pieprz czerwony

Pieprz czerwony

Pieprz czerwony – nazwa używana jako potoczne określenie wielu różnych przypraw, m.in.:
Suszone owoce Schinus terebinthifolius

pieprzu kajeńskiego, czyli przyprawy otrzymywanej z owoców odmiany 'Cayenne' papryki rocznej (Capsicum annuum).
dojrzałych owoców pieprzu czarnego o czerwonym zabarwieniu, marynowanych natychmiast po zerwaniu w occie lub solance. Nazywane są one też pieprzem różowym. Mają smak podobny do dojrzałego czarnego pieprzu, ale jest on bardziej aromatyczny, żywiczny, ma wyczuwalną świeżość typową też dla pieprzu zielonego,
owoców Schinus terebinthifolius (tzw. "brazylijskiego drzewa pieprzowego") i Schinus molle (tzw. "peruwiańskiego drzewa pieprzowego"), zwanych też ziarnami schinusowymi. Owoce te mają czerwonofioletową, kruchą otoczkę i używane są jako zamiennik pieprzu czarnego, do którego podobne są wielkością i smakiem,
pieprzu gwinejskiego (Piper guineense).



Czyste oszustwo . Czerwonego pieprzu nie ma. To są zamienniki.

dodane na fotoforum:

lucilla

lucilla 2019-01-18

no....no...ale wiadomość ! - super !

styna48

styna48 2019-01-18

Wszystko zgłębiłeś, dobrze to wiedzieć i widzieć w takim zbliżeniu.

mpmp13

mpmp13 2019-01-18

Makro świetne.

mocarz

mocarz 2019-01-18

Pieprz czarny wywodzi się z Indii. Jego uprawy znajdziemy w strefie tropikalnej. Powstaje z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych. Pieprz zielony pozyskiwany jest z niedojrzałych owoców, które są poddawane marynowaniu w kwasie octowym lub mlekowym bądź też konserwowane z wykorzystaniem solanki.

pistacje

mocarz

mocarz 2019-01-18

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny

amarea

amarea 2019-01-23

Jeden bardzo wesoły ;))

dodaj komentarz

kolejne >