Karnawał

Karnawał

Okres karnawału jest czasem zimowych balów, zabaw, maskarad i pochodów przed Wielkim Postem. Rozpoczyna się 6 stycznia w święto Trzech Króli, kończy się natomiast we wtorek, dzień przed Środą Popielcową rozpoczynającą Wielk Post – czas przygotowania i oczekiwania na Wielkanoc.
Karnawał w Polsce pojawił się około XVI wieku, w czasach szlachty sarmackiej i wtedy nazywano ten czas „zapustami” lub „mięsopustem”. Najhuczniej obchodzone były ostatnie dni karnawału, dlatego przyjęło się nazywać je „ostatkami”. Organizowano różne atrakcje, jak polowania i kuligi, jeżdżono po dworach i ucztowano z sąsiadami.
Od XVII wieku przyjęło się w Polsce również organizowanie balów, na których pełno było śpiewu, tańców oraz widowisk, którymi cieszyła się nie tylko elita, ale również ludność stanowiąca biedniejszą część społeczeństwa.
W XX wieku na wystawnych ucztach serwowane były różnorodne dania zarówno kuchni polskiej, jak i europejskiej, m.in. bażanty, zajęcze pasztety czy dziczyznę, wraz z wykwintnymi sosami i sałatkami, a na deser podawano różnorodne słodkości i wypieki: torty piętrowe, ciasta, leguminy, kompoty oraz oczywiście pączki i racuchy. Istniała również tradycja podawania o północy myśliwskiego bigosu. Kładziono nacisk, by jedzenie było eleganckie i solidne, a przy tym by nie brakowało alkoholu.

miecz

miecz 2024-01-26

W takiej kreacji tylko na bal.

volta

volta 2024-01-27

Pozdrawiam i miłego weekendu :)

dodaj komentarz

kolejne >