Na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm
4 jajka, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, ok.1,5 kg jabłek (lub innych owoców), galaretka cytrynowa (lub inna), 0,5 l śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny.
Mikserem ubić białka z cukrem, dodać żółtka i wymiksować. Przerwać miksowanie. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i ręcznie połączyć ze zmiksowanymi składnikami. Biszkopt piec w temp.180*C ok.20 minut. Po upieczeniu górę biszkoptu zeskrobać nożem do miseczki i pokruszyć.
Jabłka pokroić w kostkę (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach), poddusić, dodać galaretkę, wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i poczekać, aż wystygną.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać letnią żelatynę, wymieszać. Wyłożyć na owoce i ozdobić pokruszonym biszkoptem.
A na dobre popołudnie najprawdziwsza prawda (podglądnięte):
Dzwonię do męża. Nie odbiera. Napisałam więc SMSa:
,,Kochanie, porysowałam twój samochód,,
Minęło 7 minut. Mam już 113 nieodebranych połączeń..... :D
elen1 2015-10-10
smacznego Kasiu pozdrawiam :)
babcia1 2015-10-11
o kurcze ale musi być pyszotka!!
anad60 2015-10-14
ale musi być pyszny.....mniam
ale ja jak widzę taki długi przepis u Ciebie
to zaraz uciekam.....bojem siem oj jak siem bojem !!!