Chętnych zapraszam na jabłecznik z bitą śmietaną :D

Chętnych zapraszam na jabłecznik z bitą śmietaną :D

Na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm

4 jajka, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, ok.1,5 kg jabłek (lub innych owoców), galaretka cytrynowa (lub inna), 0,5 l śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny.

Mikserem ubić białka z cukrem, dodać żółtka i wymiksować. Przerwać miksowanie. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i ręcznie połączyć ze zmiksowanymi składnikami. Biszkopt piec w temp.180*C ok.20 minut. Po upieczeniu górę biszkoptu zeskrobać nożem do miseczki i pokruszyć.

Jabłka pokroić w kostkę (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach), poddusić, dodać galaretkę, wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i poczekać, aż wystygną.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać letnią żelatynę, wymieszać. Wyłożyć na owoce i ozdobić pokruszonym biszkoptem.

A na dobre popołudnie najprawdziwsza prawda (podglądnięte):

Dzwonię do męża. Nie odbiera. Napisałam więc SMSa:
,,Kochanie, porysowałam twój samochód,,
Minęło 7 minut. Mam już 113 nieodebranych połączeń..... :D

xaviera

xaviera 2015-10-10

pycha !!!

alik61

alik61 2015-10-10

pięknie wygląda:)

krycha2

krycha2 2015-10-10

To muszą być pyszności...z Twojej reki Kasiu wychodzą smaczne cudeńka..

jmania

jmania 2015-10-10

Wygląda niesamowicie, z bitą smietaną jeszcze nie jadłam, pozdrawiam Kasiu...)

ewaiza

ewaiza 2015-10-10

pieknie wyglada

kotik

kotik 2015-10-10

Ja jestem chętna...oczywiście na Twoje ciacho:)
Buziaki i miłej niedzieli♡

elen1

elen1 2015-10-10

smacznego Kasiu pozdrawiam :)

babcia1

babcia1 2015-10-11

o kurcze ale musi być pyszotka!!

astra40

astra40 2015-10-11

Mniam...też taki jabłecznik robię :) Pyszny:)

inkam15

inkam15 2015-10-11

Wygląda przepysznie...

ofka63

ofka63 2015-10-11

Takiego jeszcze nie jadłam...
Pozdrawiam cieplusio:)

hbabik

hbabik 2015-10-11

KUSISZ,KUSISZ,A MNIE TYLKO ŚLINKA LECI I ...NIC...........

inside1

inside1 2015-10-12

:))))))))))
Przepis ciekawy... dodaję do notatnika :)

mattik

mattik 2015-10-12

smacznie się prezentuje :)

anad60

anad60 2015-10-14

ale musi być pyszny.....mniam
ale ja jak widzę taki długi przepis u Ciebie
to zaraz uciekam.....bojem siem oj jak siem bojem !!!

atrami

atrami 2015-10-19

poezja smaku!

dodaj komentarz

kolejne >