Zapraszam na goloneczkę :D

Zapraszam na goloneczkę :D

Mam nadzieję, że jak kiedyś kupię hula-hop to nie będzie pasowało :D

Ale przecież nie będziemy się dołować jakimiś hulahopami :D
Stare chińskie przysłowie mówi, że dobra wódka w środku tygodnia ma zapach urlopu na żądanie.....
Więc ja podaję goloneze a Wy musicie się tylko zaopatrzyć w to coś z chińskiej sentencji :p
A później wystarczy już tylko przedzwonić do pracodawcy i poprosić o urlop :D

Golonka wieprzowa, 2 średnie cebule, kilka liści laurowych,
kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, tymianek, 2 spore gałki czosnku, 1,5 szklanki mocnego piwa.

Czosnek obrać, pociąć na połówki lub ćwiartki i obtoczyć w mieszaninie soli, pieprzu i tymianku. Przy użyciu ostrego noża zrobić w golonce sporą liczbę nacięć, im głębsze, tym lepiej. W przygotowane nacięcia włożyć głęboko przygotowany czosnek. Pozostałą mieszaniną przypraw natrzeć całą powierzchnię golonki i odstawić ją w chłodne miejsce na ok. 5-6 godzin.

Po tym czasie golonkę należy lekko obsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym smalcu. Włożyć ją do naczynia żaroodpornego, polać piwem, obłożyć liśćmi laurowymi, obsypać zielem angielskim i przykryć grubo pokrojonymi płatami cebuli. Przykryć naczynie pokrywką. Golonkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piec ok. 2 godzin.
Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całą golonkę nagromadzoną na dnie naczynia piwną zalewą, można ją nawet obrócić.
Spokojnego czwartucha, bo u mnie od poniedziałku totalna rozpierducha.......

lila08

lila08 2016-04-13

a sio ! ;)

asia70

asia70 2016-04-13

A Ty na noc takie pyszności tutaj wrzucasz, spać nie będę mogła bo uwielbiam ją pod każdą postacią. Buziolki kochana :-)

baygel1

baygel1 2016-04-13

No to wytoczyłaś ,,ciężką broń,, .... tak na noc. Serca nie masz kobito :( ..... ech idę zobaczyć co tam w lodówce słychać :(

halinag

halinag 2016-04-13

Kasiu ,Kasiu nie masz litości:))

krycha2

krycha2 2016-04-13

No narobiłaś ...nie będę mogła spać przez tę golonę...chyba się skuszę na zrobienie...a potem kupię hula-hop...

stor55

stor55 2016-04-13

CHYBA TEŻ KUPIĘ TO HULA-HOP

babcia1

babcia1 2016-04-14

no pycha musi być!!

zabuell

zabuell 2016-04-14

Wiem, ze niektorzy obgotowuja goloneze przed pieczeniem.

elle54

elle54 2016-04-14

Ledwo do końca doczytałam, tak zgłodniałam, pędzę coś uszykować
...ale nie będzie to taka smaczność jak Twoja :)

alik61

alik61 2016-04-14

musi być pyszna!:)♥

astra40

astra40 2016-04-14

Ale zapachu narobiłaś na cały garnek:))) Pysznie wygląda ta goloneczka;)))

alkaa

alkaa 2016-04-14

kusicielko ! i po co ja o tej porze tu zajrzałam do Ciebie Kasiu... głodna się zrobiłam !

inside1

inside1 2016-04-14

To jedzenie mojego ... :)))
Miłego wieczoru :)

kris13

kris13 2016-04-14

...a dziś się dowiedziałam,że goloneczkę + CHRZAN trzeba jeść przynajmniej raz w miesiącu_dobrze wpływa na kości, chrząstki, stawy, itp. ale koniecznie z chrzanem bo ten neutralizuje cholesterol !

jmania

jmania 2016-04-15

Goloneczka i ćwikła z chrzanem to jest pyszne...

alisha

alisha 2016-04-15

no i się spóźniłam

oriola

oriola 2016-04-17

A cholesterol to co???...Hula -hop to pikuś trzeba całą noc węgiel znosić.
Smacznegooooo.

dodaj komentarz

kolejne >