Buraczki na zupę :D

Buraczki na zupę :D

Heloł, heloł....oto jestem :D
Cały tydzień zabiegany, zarobiony, bez wytchnienia.....ale już jestem....
Dzisiaj z domowej przetwórni polecam buraczki na zupę:

ZALEWA: 1,5 litra wody, 1/2 litra octu, 3 łyżki soli, 2 łyżki cukru.
Zagotować i przestudzić.

Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (lub trzemy na tarce jarzynowej). Wkładamy do słoików, dodajemy ząbek czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy zalewą - pasteryzujemy ok.15 minut.
Buraczki spokojnie mogą stać rok czasu :D

Jak w mordę do mojego zabieganego życia pasuje babcina mądrość:

Szczęśliwi czasu nie liczą.....reszta ma nastawiony budzik na 5:00 rano.....

Ja jestem oczywiście ta *reszta*.... :(

Do miłego kochani <3
Buziole :*

baygel1

baygel1 2016-09-06

.... Kasiu i tak jesteś szczęśliwa :) i radosna z niewyczerpanym pokładem dobrego humoru :)

beti60

beti60 2016-09-06

Lubię twoje poczucie humoru Pozdrowionka.

tamara

tamara 2016-09-06

Zapasiki już są.

stor55

stor55 2016-09-06

Kasiu jesteś dzielna !

babcia1

babcia1 2016-09-07

ja Kasiu na razie pozazdrościłam Tobie przetwarzania i zaczęłam od marchwi na razie mam 6 torebek marchwi w całości i 4 torebki marchwi na grubszej tarce..dziś zrobię pietruchy..ale ja w tym roku i nasuszyłam włoszczyzny ale każdą osobno i zielone części i korzenie tyle że korzenie krojone w słupki około 5 cm ..świetnie się sprawdzają wczoraj ugotowałam na próbę kapuśniak ze słodkiej kapusty najpierw ziemniaki + włoszczyzna i przyprawy i zarzuciłam dwoma pudełkami zamrożonej młodej kapusty wcześniej ugotowanej tyle że dopiero jak pyrki i włoszczyzna były miękkie i wyszła tak pyszna zupa że sama się nie spodziewałam ..na koniec dałam troszkę swojego przecieru pomidorowego

kimeraj

kimeraj 2016-09-07

re: Krysiu, dzięki za podpowiedź o mrożeniu kapusty :)))) Mam w piwnicy jedną główkę i modlę się nad nią, jak ją wykorzystać. Gołąbki mam jeszcze zamrożone a teraz nie mam czasu poczynić nowych.....Zrobię tak jak napisałaś - kapustkę pokroję w kostkę, podgotuję i zamrożę :)))
Buziole :*

babcia1

babcia1 2016-09-07

Ja Kasiu mam i kapustę z grzybami i kapustę z żółtym grochem i marchewka z groszkiem i druga bez wszystko mrożę jak tylko gotuję to od razu więcej a że nas jest dwoje to potem jak znalazł jest obiadek ..

dodaj komentarz

kolejne >