2 kg kapusty, 4 marchewki, 2 łyżki soli, kminek.
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z solą i kminkiem. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić i przykryć gazą. Codziennie nakłuwać kapuchę dla uwolnienia gazów :) Po 4-6 dniach kapusta będzie gotowa. Przełożyć do słoików, włożyć do zimnej wody i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :))
Mam nadzieję,że przy moim tempie życia nie będę miała czasu umrzeć :D
Na koniec jakże mądra babcina mądrość:
Jeżeli Twoja druga połówka chrapie przez sen, delikatnie odracaj jej głowę do momentu, aż usłyszysz trzaśnięcie :D
Kochani, spokojnej nocki i miłego wtorucha :)
babcia1 2016-11-07
ja z beczułki przełożyłam we wiaderka plastykowe około 3 kg .każde no i super jak na razie ..w zeszłym roku przełożyłam z beczułki do słoików za pasteryzowałam i się zepsuła mi kapustka!!
atrami 2016-11-07
re; Kasiu, ja robiłam dokładnie tak jak podane jest w przepisie. I przyznam szczerze, że najlepsze są po kilku dniach :) Ale myślę, że soli możesz śmiało dodać - smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty
atrami 2016-11-07
re; u nas stały na pewno ok tygodnia i nic im nie było - wręcz przeciwnie! Ale przez cały czas trzymałam je w lodówce
krycha2 2016-11-08
...jeszcze teraz nogi świńskie i żarło na całą zimę...hi,hi.
Podziwiam Twoją pracowitość...myślę,że śpisz to miłych snów.
ewjo66 2016-11-08
zbuntowałam się i nie robiałam w tym roku...
kupiłam kiszoną kapustę na ryneczku...jest dobra..kiszona...bardzo ważne - bez dodatku octu...bo tej z marketów nie dajże boże...syf zaprawiany octem...
oliwkaa 2016-11-11
nie mam piwnicy a w jednym garażu za ciepło a w drugim za zimno,przymarzła by mi ta kapucha w mrozne dni :0( ale zrobię chociaż dwa kilo i schowam do lodówki,bo mogę do lodówy co Kasiu ?
oliwkaa 2016-11-11
aaaaa i czy ten kminek jest niezbędny ? nie przepadam za nim !
oliwkaa 2016-11-11
re:
dzięki za podpowiedz :0)
Cmokaski