Dzień dobry bardzo...o matko.... właściwie dobry wieczór bardzo :D
Jeżeli Twoje dziecko jest grzeczne i posłuszne to oznacza dobre wychowanie. Jeżeli nie, to odpowiedzialne za to są geny teściowej :p
Kochani, znowu będę Was kusić słodkościami do poczynienia na Święta - tym razem na tapetę idzie Sernik toffi z orzechami :) Zrobiłam go na spróbę w listopadzie, skosztowałam to cudo i zamroziłam na Święta :D Mówię Wam - orgia smaków! Przepis mam od Ewci <xaviera>, a Ewcia z Domowej Cukierenki - z drobnymi ulepszeniami Ewci :D
Na foremkę 25x34 cm
1 kg sera białego (dałam z wiaderka - zmielony), 8 jajek,
500 ml śmietanki kremówki 30%, szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu toffi, 1,5 szklanki cukru, szczypta soli, paczka okrągłych biszkoptów, puszka kajmaku, 200 g orzechów włoskich, łyżka masła, 50 g gorzkiej czekolady.
Na spodzie blaszki rozłożyć biszkopty (ja porobiłam z nich kwadrato-prostokąty-pokazałam to na zdjęciu).
Kremówkę ubić. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser i olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do sera. Kremówkę delikatnie połączyć z masą.
Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić.
Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pomiziać po orzechach.
Ja oczywiście chciałam być mądrusia i dałam 1,5 kg sera.....i składniki musiałam miksować w wanience do kąpieli, bo tyle tego było :D A później trzeba było piec w dwóch blaszkach, bo do jednej się nie zmieściło :p Jprdl :) Dlatego ostrzegam Was przed tym jakże głupkowatym ruchem :)))
Cudnej niedzielki kochani <3 :*
krycha2 2016-12-17
Na sam widok mam "niebo w gębie"...no jest decyzja...robię to na święta...buziole ...dobranoc ..
ewjo66 2016-12-17
z tymi genami to genialne....i jakże prawdziwe...ja kiedyś usłyszałam, że mam geny swojej babki :-)))
mis20 2016-12-17
sernik ..jak marzenie...tylko palce lizać..dzieki za przepis-)pozdrawiam)
aniol2 2016-12-17
Obciosałaś okrągłe biszkopty ? Zeby były kwadratowe hihi , ciekawe co zrobiłaś z okruchami ;) może i ja się szarpnę na takie fajowe ciasto
kotik 2016-12-18
I zaczęło się...
Kasine szaleństwo słodkościowe :)
Wygląda cudnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
babcia1 2016-12-18
no i Kasia Szaleje i wyciąga wszelakie przepisy!!
oliwkaa 2016-12-18
ale ciacho !!!
Dzięki za radę ... ja bym tak nie zrobiła bo wiem ile jest masy serowej po dodaniu tego i owego ...ja zawsze zmniejszam ilośc sera. Ale nie tak,ze za każdym razem mam coraz mniej tego sera tylko jak pieke sernik z nowego przepisu :0))) he he he
olga39 2016-12-18
Boskości!cudne cudności!Jeju.. Też chce takie:)))
oriola 2016-12-18
No jesteś niezastąpiona piekę z twojego przepisu już4 dzień dziś kończę i od rana dekoruję.Kurcze post ,post i post tylko kawa i nieudany pierniczek.Ale nadrobię.Piekę i dekoruję pierwszy raz .Dekoracie oglądam na goglach są dość fajne.Pozdrawiam.Oriola
ela05 2016-12-18
Fantastyczny serniczek Kasieńko..
Uśmiechu, pogodnych myśli i samych dobrych chwil na niedzielę i nadchodzący tydzień życzę:)*
tamara 2016-12-18
Ja chyba go zrobię tylko mam pytanko.Czy biszkopty się nie skopcą podczas pieczenia?
kimeraj 2016-12-19
re: Gabrysia, nie ma takiej opcji,żeby biszkopty się przypaliły - masa jest wodnista i zanim "osuszą" się od niej to sernik już się upiecze. Zresztą na zdjęciu widać,że biszkopty mają się dobrze :))