Takie tam nocne przemyślenia:
Czasami danie komuś drugiej szansy jest jak danie mu drugiej kuli, bo nie trafił Cię za pierwszym razem......
ja w każdym razie pewnie byłabym jako pierwsza na odstrzał za wstawianie dań przed północą.....cóż....życie....a cytując klasyka: taki mamy klimat :D
Kochani, polecam Wam kolejną prozycję z serii "szybko, pysznie, tanio i smacznie" - klopsiki w zalewie octowej :)
Doskonała przekąska na przyjęcia i inne takie ;)
Pomysła podglądnęłam u Martusi <atrami>, a Martusia ze strony przyślijprzepis :))
500 g mięsa mielonego wieprzowego, jajko, cebula, bułka kajzerka (dałam bułkę tartą), sól, pieprz.
Z mięsa mielonego, jajka, namoczonej bułki kajzerki (lub zamiast kajzerki bułka tarta), startej na tarce cebuli, soli i pieprzu wyrabiać masę jak na kotlety mielone. Z masy formować małe klopsiki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Zalewa:
3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 3 łyżki cukru, łyżeczka soli, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, duża cebula.
Cebulę pokroić w piórka. Wodę, ocet, sól, cukier, przyprawy zagotować i dodać cebulę. Gotować jeszcze 2-3 minuty .
Klopsiki przełożyć do dużego, wyparzonego słoika, zalać gorącą zalewą, zakręcić. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawić na co najmniej 24 godziny do lodówki.
Jeśli chcemy przechowywać je dłużej, to po zalaniu zalewą, zapasteryzować - 20 minut od zagotowania wody w garnku.
Cieplutkiej nocy kochani <3
babcia1 2017-01-07
o i następne cosik w słoiki ..no kurcze kradnę przepis!!
isia2 2017-01-07
wyglądają pysznie, ale ja jak juz zrobię klopsiki to zjadamy je od razu do ostatniego:)
oliwkaa 2017-01-07
wolę rybne kuleczki ;0))
ewjo66 2017-01-07
mam ślinotok...bo lubię ocet...:-)
jakiś czas temu robiłam cycek kurzęcy w zalewie octowej...wyglądał jak kawałki dorsza i dali się na to złapać...buahahahaa...:-))))
pyszne było :-)
anad60 2017-01-07
PYCHOTA !!!
robiłam na Sylwestra podobne,ale podzieliłam
na dwie porcje i jedne zrobiłam w pomidorowej zalewie
tysz smaczne są....Pozdrawiam Kasię :)
niusia1 2017-01-08
miałam na sylwestra dopiero co skończyłam zajadać- pychotka!cieplutko pozdrawiam!
ochja 2017-01-10
Super opis i ja też przeważnie na noc wstawiam przepisy hehe , bo dopiero wtedy mam spokój i czas na to :))