Byczki polecają się na obiad....

Byczki polecają się na obiad....

A Babcia poleca swą mądrość:
Kiedy życie daje Ci cytrynę....dodaj spirytusu i zrób cytrynówkę :D
Mądrość w samo sedno tylko nie wiem jak podołam pitom, sritom :p

Heloł grupa :*
Wczoraj rosołek, dzisiaj bysiorek....znaczy byczki - czyli zapodaję pomysła jak wykorzystać rosołowe mieso :D

Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, ok. 1/2 kg mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 łyżeczka soli.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia). Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąki. Zagnieść ciasto.

Farsz: 450 g ugotowanego mięsa wieprzowego (można zastąpić drobiowym), 450 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.

Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą.

Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.

Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować
2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gorące podawać okraszone skwarkami.
Ja odsmażyłam na tłuszczu :D Pyyyycha :p

Dziękuję za troskę tym co mnie szukali :*
Pozdrawiam Was gorrrącooo :*

alisha

alisha 2017-02-27

Ale smacznie

kris13

kris13 2017-02-27

Dochodzi 22-ga,a Ty KURDE! smaku narobiłaś ;))))
...w tym tygodniu nie bo za 2 dni Popielec, znów za 2 dni pierwszy piątek ale po niedzieli nalepią takich byczków furę!!!

kbz1954

kbz1954 2017-02-27

Smaczny obiadek, a cytrynówka jest bardzo dobra( swojej roboty )Pozdrawiam :)

kotik

kotik 2017-02-28

I jest nasza Kasiulka♡
Od razu lżej na duszy:)
Cmok!

babcia1

babcia1 2017-02-28

Dzięki Kasieńko za ten przepis nie znałam go..a taki farsz to często robię do naleśników i do tego czysty czerwony barszczyk!!

isia2

isia2 2017-02-28

pycha, pycha

coma11

coma11 2017-02-28

Ciekawy przepis Kasiu lecę po ziemniory

ochja

ochja 2017-02-28

Pyszne danie ale te mądrości babcine ...naprawdę super :))

beti60

beti60 2017-02-28

Pozdrawiam Kasienko we wtoreczek.

anad60

anad60 2017-02-28

ja chcem byczkaaaa....a przepis
wręczam menżowi i niech robi !
Kasia ja już listy gończe rozwiesiłam
na drzewach....no bo jak można tak zwiać
Buziaki :))

astra40

astra40 2017-02-28

Rewelacja!!!! Przepyszne muszą być te byczki ☺

niusia1

niusia1 2017-02-28

ale dorodne byczki!

wolke1

wolke1 2017-03-01

..wyglądają bardzo smacznie

xaviera

xaviera 2017-03-01

jakoś dochodzę do siebie, bo wczoraj coś innego się przypałętało, zamiast na 112 to chciałam już po pogrzebówkę dzwonić, w końcu wylądowałam na pogotowiu
wczorajsza noc była cięzko

pozdrawia, życzę spokojnej nocy a jutro miłego i pogodnego dnia :)

inesa75

inesa75 2017-03-02

ależ pychota ,pozdrawiamy :)

azzza9

azzza9 2017-03-03

Pierożki wyglądają bardzo apetycznie.

oliwkaa

oliwkaa 2017-07-17

byczki ala kluski z mięsem tylko kształt i grubość ciasta kluskowego inne :0)))
ale pomysł fajny !

dodaj komentarz

kolejne >