A Babcia poleca swą mądrość:
Kiedy życie daje Ci cytrynę....dodaj spirytusu i zrób cytrynówkę :D
Mądrość w samo sedno tylko nie wiem jak podołam pitom, sritom :p
Heloł grupa :*
Wczoraj rosołek, dzisiaj bysiorek....znaczy byczki - czyli zapodaję pomysła jak wykorzystać rosołowe mieso :D
Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, ok. 1/2 kg mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 łyżeczka soli.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia). Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąki. Zagnieść ciasto.
Farsz: 450 g ugotowanego mięsa wieprzowego (można zastąpić drobiowym), 450 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.
Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą.
Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.
Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować
2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gorące podawać okraszone skwarkami.
Ja odsmażyłam na tłuszczu :D Pyyyycha :p
Dziękuję za troskę tym co mnie szukali :*
Pozdrawiam Was gorrrącooo :*
kris13 2017-02-27
Dochodzi 22-ga,a Ty KURDE! smaku narobiłaś ;))))
...w tym tygodniu nie bo za 2 dni Popielec, znów za 2 dni pierwszy piątek ale po niedzieli nalepią takich byczków furę!!!
babcia1 2017-02-28
Dzięki Kasieńko za ten przepis nie znałam go..a taki farsz to często robię do naleśników i do tego czysty czerwony barszczyk!!
ochja 2017-02-28
Pyszne danie ale te mądrości babcine ...naprawdę super :))
anad60 2017-02-28
ja chcem byczkaaaa....a przepis
wręczam menżowi i niech robi !
Kasia ja już listy gończe rozwiesiłam
na drzewach....no bo jak można tak zwiać
Buziaki :))
xaviera 2017-03-01
jakoś dochodzę do siebie, bo wczoraj coś innego się przypałętało, zamiast na 112 to chciałam już po pogrzebówkę dzwonić, w końcu wylądowałam na pogotowiu
wczorajsza noc była cięzko
pozdrawia, życzę spokojnej nocy a jutro miłego i pogodnego dnia :)
oliwkaa 2017-07-17
byczki ala kluski z mięsem tylko kształt i grubość ciasta kluskowego inne :0)))
ale pomysł fajny !