Rosyjscy neurolodzy odkryli nerw łączący oko bezpośrednio z doopą. Kiedy ukłuli pacjentą igłą w doopę, w jego oku pojawiła się łza. Gdy wbili tę samą igłę w oko, pacjent się zesrał :)
Wy nie próbujcie tego w warunkach domowych :)
A teraz podsuwam pomysła na zimowe gotowanie czyli ogórki na zupkę :)
2,5 kg ogórków, 4 łyżeczki soli, ok.4 garści pokrojonego koperku (ja dałam mrożony z ubiegłorocznych zapasów), do każdego słoika duży ząbek czosnku.
Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej (trzeć od jasnej strony, ciemnej nie ścierać), posolić, dodać koperek, wymieszać i zostawić na 1/2 godziny. Do każdego słoika dać czosnek, przełożyć masę ogórkową, zostawiając 1,5-2 cm wolnego miejsca, ponieważ w trakcie kiszenia zawartość może wyciekać. Jest to prawidłowe i nie należy się tym martwić. Solankę wycieramy ale słoików nie odkręcamy. Po mniej więcej 3-5 dniach fermentacja ustanie a ogórki zmienią nieco kolor na zielonożółty. Można je wtedy zapasteryzować, wstawiając do zimnej wody i gotując ok.10 minut. Nie jest to jednak konieczne i można tego nie robić. Ogórki wynieść do piwnicy/spiżarni.
Chłodnej nocy kochani :*
niusia1 2017-08-03
super i dowcip i przepis,ale na zupkę ja w całości robię i ścieram wg potrzeb,ale te z przyprawą grillową Kasiu- niebo w gębusi- już jeden słoik zeżarłam:)
oliwkaa 2017-08-03
Ło Materdej !!! jak ja bym chciała ogórki na zimę zamiast tłuszczyku na bioderkach!!!!
:0))))
babcia1 2017-08-04
no i mam już znów sposób Kasiu na ogórki!! Dzięki
ibek47 2017-08-04
Przyjazne ogórki dla bezzębnych .
Życzę dobrego dnia !
alasu 2017-08-04
Świetne pomysły na warzywa,a igła też nie od parady,trzeba teraz kuć w inne miejsca.......
halinag 2017-08-04
Dowcip jak zwykle przesuwa szczękę od śmiechu.... starte ogórki na ogórkową wyśmienite:))
babcia1 2017-08-04
właśnie zrobiłam na razie 3 słoiki tych ogórków!!