Buraczki na surówkę :))

Buraczki na surówkę :))

Babcina mądrość: zawsze bądź miła dla swojej fryzjerki - ona potrzebuje tylko 5 minut, by zmienić Twoje życie w koszmar na długie miesiące :)))

Witajcie kochani :* Jak ktoś jest jeszcze przed przerobem buraczków i nie ma pomyślunku co z nimi zrobić, proponuję przepyszne buraczki na surówkę

3 kg buraków, 4 duże cebule (ok.½ kg).
ZALEWA: szklanka cukru, łyżka stołowa soli, szklanka wody, szklanka octu 10%, ok.7 łyżek oleju.
Buraki umyć, ugotować w łupinach. Gotować ok.20-30 minut w dużym garnku tak, aby wszystkie były przykryte wodą. Buraki po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i gotować w oleju do zarumienienia. Składniki zalewy zagotować, cebulę z olejem przelać do zalewy i gotować kolejne 5-10 minut. Po ugotowaniu do zalewy dodać starte buraki i jeszcze raz doprowadzić całość do zagotowania. Gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry doopą i wystudzić.
Surówka jest gotowa po kilku dniach. Można jeść taką prosto ze słoika albo dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sok z cytryny, cukier i doprawić do smaku. Pycha!

Udanego czwartucha! Buziole kochani :*

alik61

alik61 2017-08-16

i już cieszymy się,że za 2 dni koniec tygodnia...:)

babcia1

babcia1 2017-08-16

no i dałaś Kasiu nowy przepis którego nie znałam na buraki

lucilla

lucilla 2017-08-16

właśnie ja jestem taką osobą, a buraczki bardzo lubimy -
dziekuję

alasu

alasu 2017-08-16

znakomity przepis!!!! :-)))

oliwkaa

oliwkaa 2017-08-17

Fajna taka suróweczka buraczkowa !

irena62

irena62 2017-08-17

świetnie ....bardzo dziękuję za przepis ..pozdrawiam miło

hancia

hancia 2017-08-17

Kasiu ja też skorzystam z tego przepisu :)pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >