Nieważne jak dużo zjem, zawsze jest miejsce na deser. Deser nie trafia do żołądka, deser trafia do serca.....powiem więcej - deser nigdy nie zawiera kalorii i idzie w ciało każdemu wg potrzeb :)))
Chętnych na bezkaloryczne ;) ciasto 3bit - zapraszam :))
3 op.po 250g paczek herbatników (np.petit beurre), gotowa masa kajmakowa (lub puszka mleka skondensowanego, słodzonego - gotować w zamkniętej puszce ok.2,5 godz.), 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1/2 litra mleka, 2 śnieżki lub śmietan-fix (z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak), 2/3 kostki dobrego masła, 300 ml śmietanki 30%, powidła z czarnej porzeczki, polewa czekoladowa.
Budynie ugotować na mleku, ostudzić, zmiksować z masłem. Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Masę kajmakową wyłożyć do garnuszka i podgrzać - ułatwi rozsmarowanie jej na spodzie herbatnikowym.
Ułożenie (od dołu):
- herbatniki
- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- powidła z czarnej porzeczki
- bita śmietana
- herbatniki
- polewa czekoladowa
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Spokojnej, dłuższej o godzinkę nocy. Cmok :*
ewjo66 2017-10-28
ja na słodkie mam osobny żołądek...:-)
moge byc obżarta po pachy...może mi uszami wyłazić...ale na słodkie miejsce będzie...:-))))))
alagol 2017-10-28
Najlepszy jest na 2,3 dzień, o ile coś zostanie. Miłego, spokojnego wieczoru Kasiu.
krycha2 2017-10-28
O jesooooo....a ile to ma kalorii Kasiu?...to nie takie "bezkaloryczne"..nie,nie...Tylko,że cholercia apetycznie wygląda i kusi...
babcia1 2017-10-29
ło matyldziu ale pyszotka!!
elle54 2017-10-29
Uśmiałam się ( w głos) z wpisu ewjo66. Też tak mam, ale nie sądziłam, że to kwestia osobnego żołądka ;)
jagna48 2017-10-29
Pyszne też robię...przekładam na przemian herbatniki jasne i ciemne...pozdrawiam Kasieńko
astra40 2017-11-03
Święta racja. Całkowicie zgadzam się Kasiu z Tobą - na słodkości zawsze miejsce musi być. ☺
A ciacho wspaniałe, pożeram w całości ☺