Migdałowiec :)

Migdałowiec :)

Jak zawsze na początek, witam się z Wami babciną mądrością: Lepiej przyjaźnić się z kimś, kto ma dwa podbródki, niż z kimś, kto ma dwie twarze.
Ja, na szczęście, zaliczam się do tego pierwszego sortu :D

Dziękując za życzenia i pamięć, zapraszam na imieninowe ciacho Migdałowiec :))
Uwaga! Jeśli wszystko będziecie robić jednego dnia, to najpierw zacznijcie od przygotowania galaretki. Ja blaty zawsze piekę na kilka dni przed składaniem ciasta, żeby usprawnić sobie pracę :)

Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 1 niepełna szklanka cukru (można dać mniej), 200 g margaryny (masła), 8 żółtek, 6 łyżek mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Żółtka utrzeć z margaryną, cukrem i solą. Wlać mleko, cały czas miksując wsypać proszek do pieczenia i mąkę. Połączyć. Dwie blachy o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na obu rozłożyć taką samą ilość ciasta i wyrównać (ja ciasto wyrównuję łyżką, bo jest klejące. Czasami doopkę łyżki moczę w oleju - ułatwia rozsmarowywanie).

Beza I: pół szklanki cukru, 4 białka, 50 g płatków migdałowych.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto I i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp.180*C przez ok.40 minut (ja piekę tak jak biszkopt - na pierwszej półce piekarnika, na funcji góra-dół).

Beza II: pół szklanki cukru, 4 białka, 50 g płatków
migdałowych.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto II i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp.180*C przez ok.40 minut (ja piekę tak jak biszkopt - na pierwszej półce piekarnika, na funcji góra-dół).

Masa śmietankowa I: 400 ml śmietany kremówki 30%,
2 łyżeczki żelatyny, łyżeczka cukru pudru.
Żelatynę rozpuścić w ok.1/3 szklanki wrzątku. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać wystudzoną żelatynę, wymieszać.

Masa śmietankowa II (zacząć ubijać, jak galaretka będzie już tężała): 400 ml śmietany kremówki 30%, 2 łyżeczki żelatyny, łyżeczka cukru pudru.
Żelatynę rozpuścić w ok.1/3 szklanki wrzątku. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać wystudzoną żelatynę, wymieszać.

Ponadto: 2 galaretki malinowe (lub truskawkowe), maliny ze słoika lub mrożone (lub truskawki).
Galaretki rozpuścić w niecałych 3 szklankach wody - ja galaretkę rozpuszczam w soku malinowym, w którym były maliny :) Wrzucić maliny i odstawić do stężenia.
Jeśli robicie z truskawkami, to nie wrzucać ich do galaretki, tylko pokroić w plastry, wyłożyć na masę śmietankową I i zalać tężejącą galaretką.

Na ciasto I wyłożyć masę śmietankową I. Zalać tężejącą galaretką z malinami, wyłożyć masę śmietankową II, przykryć ciastem II (migdałami na wierzch). Smacznego :)))

Udanego poniedziurwa i nowego tygodnia :))

stor55

stor55 2017-11-26

Kasiu kochana spóznione ale z całego serca życzenia zdrowia szczęścia spełnienia marzeń

astra40

astra40 2017-11-26

Pyszne :)

elle54

elle54 2017-11-26

Roboty sporo, ale wygląda na pychotę ... Spóźniony imieninowy kwiatek zostawiam.

slonko6

slonko6 2017-11-26

Wszystkiego co najlepsze:) ciacho chętnie bym zjadła ale właśnie to Twoje:) bo jak patrzę na przepis to czytać się nie chce a co mówić robić:)

slonko3

slonko3 2017-11-26

Wolę śledzia.... tak już mam.
A ciacho wygląda przepysznie !

isia2

isia2 2017-11-26

wygląda pysznie, choć troche roboty przy nim jest, ale na święta super takie ciasto

baygel1

baygel1 2017-11-26

No no ! aż otwór gębowy sam się otwiera i mało komputera nie pochłonie !!!

jagna48

jagna48 2017-11-26

Spóźnione...ale z całego, w zdrowiu i szczęściu dalszych lat w życiu codziennym

alik61

alik61 2017-11-27

chętnie popróbuję;)))

stasia8

stasia8 2017-11-27

Wygląda rewelacyjnie...

watroba

watroba 2017-11-28

wygląda pysznie, pozdrawiam ...

slawa1

slawa1 2017-11-28

Przytulam Kasiu,dobrych dni.

oliwkaa

oliwkaa 2017-11-30

wygląda świetnie a wykon wymiata po prostu :0)))

Miłego oczekiwania na piatunio :0)

dodaj komentarz

kolejne >