Skoro święta nie poczekają, aż się wykuruję, więc zaczynam przygotowania :D
Oto moja propozycja świątecznego ciasta - sero-porzeczkowiec...Doskonała propozycja dla tych, którzy nie mają czasu upiec tradycyjnego sernika. A ciasto kakaowe wymiata - mega pycha! Polecam!
Masa kakaowa: ½ szklanki wody, szklanka cukru, 3 łyżki kakao, ¾ szklanki oleju.
Składniki zagotować i ostudzić.
Ciasto: 5 jaj, ½ szklanki cukru, 1½ szklanki mąki, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia.
Ubić jajka, dodać cukier, zmiksować. Dodać mąkę, sodę, proszek i stopniowo dodawać masę kakaową. Wymieszać.
Ciasto piec w temp.180°C ok.40-45 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Masa serowa: 200 g masła, 1 kg sera w wiaderku (najlepszy Mój Ulubiony), 2 łyżki żelatyny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/3 szklanki cukru pudru.
Masło z cukrami zmiksować na puch. Partiami dodawać ser. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, zostawić do przestygnięcia. Do masy serowej delikatnie wlać letnią żelatynę, wymieszać.
Ponadto: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (ja zużyłam półtora słoika), ½ l śmietany 30%, 1 płaska łyżka cukru pudru, 2 łyżki żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania delikatnie wlać letnią żelatynę.
Złożenie:
ciasto
solidna warstwa dżemu porzeczkowego
masa serowa
ciasto
solidna warstwa dżemu porzeczkowego
bita śmietana
wiórki czekoladowe
Cmokam :*
babcia1 2017-12-19
ło matko już bym jadła tą pychotę!!
krycha2 2017-12-19
No, faktycznie ciasto wymiata...w całości...ślinka cieknie...Chyba się skuszę tylko dżem kupię..
ewa04 2018-03-13
Jak dobrze ,że wpadłam do Ciebie:))Właśnie zastanawiałam się,co zrobić z wiaderka sera ...I teraz już wiem:))A czy może być firmy President?