Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Zaparzyłam sobie melisy na uspokojenie...ale wqrwia mnie, że muszę czekać, aż wystygnie! :))

Dzisiaj świąteczna cukierenka zaprasza na kruche ciasteczka. Po upieczeniu przełożyłam dżemoladą pomarańczową i oto są :))

Z połowy porcji wychodzi ok.5 piekarnikowych blach.

1 kg mąki, 4 żółtka (białka zachować do smarowania ciastek), szklanka cukru pudru, 3 kostki margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier waniliowy.

Mąkę i margarynę posiekać nożem.Dodać cukier, żółtka i sól. Wyrobić ciasto. Podzielić na mniejsze kawałki, każdy zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok.1/2 godziny). Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać ciasteczka foremkami. Ciasteczka układać na blasze, posmarować je białkiem, posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.
Polecam - są pyszne!

Spokojnych przygotowań do Świąt życzę wszystkim :*

stor55

stor55 2017-12-20

wyglądają pysznie ! dobre są też krucho drożdżowe

niusia1

niusia1 2017-12-20

piękne ci one Kasiu,pysznie się prezentują- ja już z ciastkami skończyłam i z pierniczeniem też; teraz ino patrzeć jak mak po kuchni się zacznie szwędać hihihi!

babcia1

babcia1 2017-12-21

no ja myślę że pycha..

ewci1

ewci1 2017-12-21

Kasiu pyszne Twoje wykonanie,ciasteczka wygladaja wspaniale....:)

oliwkaa

oliwkaa 2017-12-21

Kasieńko mam ochotę sięgnąć bo moje jeszcze "gołe", dopiero rano w Wigilię przełoże dzemem. Wygladają ja moje własne, osobiste :0)))

astra40

astra40 2017-12-21

Ślicznie wwyglądają ☺
Ale Ty masz zdolności Kasiu☺

atrami

atrami 2017-12-21

Są pyszne i na pyszne wyglądają ;)

alik61

alik61 2017-12-21

ale cudne!!!

spoko44

spoko44 2017-12-21

Pysznosci jak zwykle ,pozdrawiam świątecznie

isia2

isia2 2017-12-22

eleganckie

dodaj komentarz

kolejne >