Jeśli mama uważa,że za dużo jesz i śpisz, to znaczy, że to nie Twoja mama tylko Twojego męża :)))
Zapraszam na łyk-endowe ciacho - sernik toffi z orzechami
Na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm
1-1,2 kg sera białego (dałam z wiaderka - zmielony), 8 jajek,
500 ml śmietanki kremówki 30%, szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu toffi, 1,5 szklanki cukru, szczypta soli, paczka okrągłych biszkoptów, puszka kajmaku, 200 g orzechów włoskich, łyżka masła, 50 g gorzkiej czekolady.
Na spodzie blaszki rozłożyć biszkopty (ja porobiłam z nich kwadrato-prostokąty). Kremówkę ubić. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser i olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do sera. Kremówkę delikatnie połączyć z masą.
Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika, na II półkę od dołu i piec w temp.150*C ok.80 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić.
Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pomiziać po orzechach.
Pycha!
Udanego wtorucha kochani :*
krycha2 2018-01-08
Do Cieplic mam niedaleko /chyba/ więc wpadnę na klineczek tego rarytasu...po świątecznych wypiekach mam lenia do pieczenia...Chyba nie odmówisz zdrożonej kobicie kiedy tam dotrę?...Hm...zanim dotrę to sernika nie będzie...no to masz mnie z głowy...
babcia1 2018-01-08
obłędnie wygląda!!a jak Twoje Zdróweńko Kasiu?
ochja 2018-01-19
Pyszności :)))