Ogonki duszone - pycha!

Ogonki duszone - pycha!

Dzisiaj w supermarkecie jakiś facet na mnie spojrzał i powiedział do żony: "mieliśmy jeszcze boczek kupić".....cieszę się,że mogłam pomóc :))))

Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą, co mają zrobić z ogonkami grzybków :)) Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Super jako dodatek do mięs. Polecam :)

Ogonki (lub grzybki) pokroić i obgotować w mocno osolonej wodzie (ok.10 minut).

5 dużych cebul, ok.2 szklanek oleju

Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na oleju...

2 łyżeczki pieprzu, 4 łyżki octu, 6 łyżek maggi, przecier Pudliszki (średni słoiczek), sól do smaku

Składniki wymieszać, dodać do podduszonej cebuli, wymieszać, dodać odcedzone ogonki (grzyby). Dusić wszystko razem około pół godziny. Nakładać do słoików i pasteryzować ok.1/2 godziny :)

Pozdrawiam Was kochani moooocno! Udanego czwartucha. Cmok :*

mimozka

mimozka 2018-11-07

Ciekawie napisałaś . Ja ogonki suszę , mielę i dodaję do zup , sosów itp ... pozdrawiam

niusia1

niusia1 2018-11-07

super przepis tylko ,że u mnie gribów niet!

madu02

madu02 2018-11-07

A czy te pomidory konieczne? Nigdy bym nóżek - ogonków grzybowych z pomidorami nie łączyła, ciekawe połączenie smaków...

kimeraj

kimeraj 2018-11-07

re: Mariola, chodzi Ci o przecier? W tym połączeniu smakowym jest niezbędny.

babcia1

babcia1 2018-11-08

szkoda że grzybów nie ma u nas bo bym zrobiła smakowicie wyglądają!!

elle54

elle54 2018-11-08

Całe pokrojone grzybki, czy same kapelusze w tym pomidorowym sosie wypadają smacznie. Może nawet lepiej niż w samej zalewie octowej. Też mam podobny przepis (robiłam już). Pozdrawiam pracusię :)

slonko3

slonko3 2018-11-08

No nareszcie jakiś pomysł na ogonki !!!
Dziękuję !!!

madu02

madu02 2018-11-08

Przekonałaś mnie jak, konieczne to dodam...

slonko3

slonko3 2018-11-08

W sobotę planujemy rodzinny wyjazd na grzyby.
W razie obfitości, ogonki wylądują w Twoim przepisie !!!

kris13

kris13 2018-11-08

Dobry sposób na ogonki......ale ja je lubię też smażone w śmietanie ;))

gusia66

gusia66 2018-11-09

A ja o grzybach mogę pomarzyć....

ona11

ona11 2018-11-09

dobry pomysł

baygel1

baygel1 2018-11-09

hmmmm .... trzeba mieć te ogonki :) pozdrawiam ciepło :)

xaviera

xaviera 2018-11-09

pycha :))

krycha2

krycha2 2018-11-10

...chorobcia...nawet muchomorów nie ma w moim lesie...

slonko3

slonko3 2018-11-10

MAM CAŁY WIELKI KOSZ PODGRZYBKÓW !!!

slonko3

slonko3 2018-11-11

2 szklanki oleju ???

kimeraj

kimeraj 2018-11-11

re: Tak, 2 szklanki oleju. Chyba,że wszystkie składniki zrobisz z połowy porcji to wtedy 1 szklanka.

slonko3

slonko3 2018-11-12

A ogórków ile ?
Zrobiłam, ale wszystko na "oko".
Musi się "przegryźć" i spróbuję :-)
Dzięki na przepis.

slonko3

slonko3 2018-11-12

Jaki ogórków !!!
Ogonków oczywiście.

megii13

megii13 2018-11-15

Twoje poczucie humoru mnie rozbraja!! Rechocze się jak żaba

dodaj komentarz

kolejne >