Brzoskwinie w syropie.

Brzoskwinie w syropie.

Kiedy Ci się wydaje, że gorzej już być nie może.... pomyśl, że możesz mieć jeszcze alergię na alkohol :))))

Dzisiaj na tapecie nasze działkowe brzoskwinki. Dżemoladę robiłam w ubiegłym roku, więc tym razem zrobiłam brzoskwinie w syropie.

Proporcje syropu: na 1 litr wody -> 0,5 kg cukru, sok z cytryny.
Składniki zagotować.

Brzoskwinie obrać ze skórki (jak są twarde to: w głębszym garnuszku zagotować wodę, obok przygotować naczynie z lodowatą wodą. Skórkę na spodzie brzoskwiń lekko naciąć na krzyż. Tak przygotowane brzoskwinie zanurzać na 30 sekund we wrzątku, następnie natychmiast wkładać je do lodowatej wody i obierać - skórka obiera się łatwo i szybko), pokroić na ćwiartki lub w kostkę, układać w słoikach i zalać gorącym syropem.
Pasteryzować ok.10 minut.

niusia1

niusia1 2019-08-12

no i zapasy w piwnicy rosną!!

astra40

astra40 2019-08-13

Rarytasy!

wolke1

wolke1 2019-08-13

dziękuję za przepis

ewci1

ewci1 2019-08-13

Beda pyszne jako kompot,do deserow i do ciast...super Kasiu:)

baygel1

baygel1 2019-08-13

Właśnie zastanawiam się nad tym !!! :)

marty

marty 2019-08-13

Brzoskwinie lubię w każdej postaci , a na zimowe dni będzie jak znalazł :))

dodaj komentarz

kolejne >