- Nie zawsze liczy się wygląd zewnętrzny, ale to co ma się w środku.
- Podaj mi jeden przykład,że tak jest.
- Lodówka.
- Okay, to ma sens :)))
Nasze ukiszone....nasze pyszne 30 kg (dzisiaj nastawiliśmy następne 20kg) :))
2 kg kapusty, 4 marchewki, 2 łyżki soli niejodowanej, kminek.
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z solą i kminkiem. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić i przykryć gazą. Codziennie nakłuwać kapuchę dla uwolnienia gazów :) Po 4-6 dniach kapusta będzie gotowa. Przełożyć do słoików, włożyć do zimnej wody i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
Polecam - jest przepyszna!
niusia1 2019-10-22
Kasia kobieta pracująca- żadnej pracy.... a ja akurat kapusty nie kiszę,ale mam takie żródełko na domową kiszoną i też jaest pyszna; Ciebie kochana na świecie nie było jak pamiętam kiszenie kapusty w wielką beczkę w piwnicy!
anad60 2019-10-23
Przetwórnia działa na pełnych obrotach.....do Twojej spiżarni
ja tam kiedyś wpadnę i skradnę :))
kimeraj 2019-10-24
re: ze znalezieniem soli nie powinno być problemu - szukaj soli kamiennej do przetworów niejodowana :)
krysty9 2019-10-25
u rodziców zawsze jesienią było kiszenie kapusty. W beczce. A co się nie zmieściło do beczki, to szło do słoików. Ta kapusta miała wszystkie kapusty pod sobą. Teraz takiej w sklepie się nie kupi za cholerę
kimeraj 2019-10-27
re: dokładnie Krysiu - takiej domowej kapusty nie kupi się w sklepie za cholerę...dlatego co roku robimy własną i cieszymy się nią przez cały rok....no prawie przez cały :)))