Cukinia a'la ananas :)

Cukinia a'la ananas :)

- Dziękuję.
- Za co?
- Za nic. Zawsze mówię "dziękuję" zamiast "sprdlaj", żeby się ludzie nie poobrażali.
- Fajny sposób!
- Dziękuję :)))

2,5 kg cukini (po obraniu i wydrążeniu), 1,5 l wody, 1 kg cukru, 40 g cukru waniliowego, 4 goździki, 3 łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 laski wanilii.

Cukinię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Wodę z kwaskiem cytrynowym zagotować i zalać przygotowaną cukinię. Przykryć i odstawić na cały dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia cukinię przecedzić, a do odcedzonej zalewy dodać oba cukry, goździki oraz przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii. Zalewę doprowadzić do wrzenia, wrzucić ponownie cukinię, gotować ok.5 minut. Cukinię z zalewą przełożyć do słoiczków, w każdym umieścić kawałki lasek wanilii, zakręcić i pasteryzować ok.10 minut.
Z połowy porcji wychodzą 4 słoiki 0,5l.

Tak przygotowana cukinia świetnie nadaje się do deserów, sałatek i ciast (np.do sernika zamiast brzoskwiń, do ciast ucieranych).

krycha2

krycha2 2021-08-02

Wierzę, że świetnie zastąpi owoce....ale ja już nic nie robię bo jeszcze w piwnicy stoją słoiki z 2017 roku....Koniec z zaprawami....nie ma komu tego jeść czy wypić bo i kompoty stoją. Dwoje nas nie przejemy tego....Pozdrawiam Kasiu...Lubię czytać Twoje przepisy poprzedzone jakimś dowcipem...super..

astra40

astra40 2021-08-04

To musi być pyszne!

dodaj komentarz

kolejne >