Piernik a'la staropolski :)

Piernik a'la staropolski :)

- Właśnie się ożeniłem drugi raz.
- Powiedz, czego qrwa nie zrozumiałeś za pierwszym razem? :)))

Kochani, proponuję Wam piernik w stylu "Staropolskiego" z tym ułatwieniem,że możecie zrobić go już dzisiaj, upiec za dwa dni, przełożyć dowolnymi masami (lub nie przekładać) i delektować się nim w Święta (tudzież Nowy Rok).
Przepis pochodzi ze starego wydawnictwa w stylu "przepisy naszych czytelników"....

Na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm lub na dwie wąskie ale dość długie blaszki.
800 g mąki, 500 g miodu (prawdziwego lub sztucznego),
500 g cukru, szklanka mleka, 4 jaja, 50 g masła, 3 torebki przyprawy korzennej do piernika, płaska łyżeczka sody, szczypta soli, 100 g bakalii (posiekana skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, płatki migdałowe...).

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę korzenną i sól. Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jaja, ubić trzepaczką, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temp.150*-160*C około 50-60 minut (do suchego patyczka. Piekarnik: grzałka góra-dół, II półka od dołu).
Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc.

Pięknego czasu przygotowań życzę Wam kochani :*

astra40

astra40 2021-12-20

Coś wspaniałego!

opali

opali 2021-12-21

zrobiłam na Święta i już połowy nie ma :)
Synek się dobrał :D twierdzi, że taki dobry i nie może się powstrzymać :D

opali

opali 2021-12-22

re: tak
pozdrawiam

kimeraj

kimeraj 2021-12-22

re: cieszę się,że posmakował :))
Pozdrowienia dla Was :*

dodaj komentarz

kolejne >