1 kg łuskanego groszku zielonego, 3 l wody, 1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli.
Groszek przebrać - wszystkie ziarenka powinny być prężne, jaskrawozielonego koloru, bez uszkodzeń, dziurek, plam. Zagotować wodę, dodać cukier i sól (dodatek tych składników zapobiegnie wypłukiwaniu z groszku cennych substancji odżywczych). Do wrzątku wrzucić groszek, blanszować 2 minuty. Następnie odcedzić i natychmiast schłodzić go w zimnej wodzie z dodatkiem lodu. Schłodzony groszek odcedzić i osuszyć na czystych ścierkach. Suchy włożyć do pojemników do zamrażania lub woreczków na mrożonki.
p.s. a tak wyglądam po zjedzeniu surowego cukrowego groszku *,* Nie wiedziałam, że groszek wywołuje u mnie taką alergię *,* Qrde, a ja go tak uwielbiam...buuuuu :((((
Spokojnego wieczoru kochani :*
astra40 2023-07-28
No nie wierzę! Ale Cię załatwił ten groszek! Ja ostatnio też mam straszne uczulenia na......właściwie nie wiem na co ! Jedynie mam zidentyfikowane roztocza jako silny alergen. Ale ciągle mnie coś uczula. Od jakiegoś czasu biorę już codziennie lek na uczulenie.
krycha2 2023-07-28
...no faktycznie masakra....współczuję....Moja wnusia często ląduje na SOR z takimi objawami alergii na twarzy....To opuchną jej usta , nos i oczy jak u Ciebie...i nie ma na to zdecydowanego leczenia....Omijać alergeny .....ale jakie?..Ona sama nie wie co Ją uczula....Opuchnięte powieki i zaczerwienienie to nie bajka...Trzymaj się ...i daleko od grochu...