kwiat agrestu ;)

kwiat agrestu ;)

AGRESTOWA CHMURKA
Ciasto: 8 jajek
10 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 paczki cukru waniliowego (po 15 g)
25 dag mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa: 40 dag cukru pudru
2 paczki płatków migdałowych (po 100 g)
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2 szklanki soku z agrestu + owoce
½ l śmietany kremówki
1-2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
8 żółtek utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Rozłożyć na papierze na 2 blachy (papier natłuścić olejem)

8 białek + 40 dag cukru pudru ubić na sztywną pianę dodać migdały i rozłożyć na 2 surowe placki, piec w temp. 175 0 C około 40 minut

2 budynie ugotować w 2 szklankach soku agrestowego, dodać zmiksowany agrest, wymieszać ostudzić i wyłożyć na placek, ubić śmietanę, lekko osłodzić, dodać żelatynę rozsmarować na budyniu, przykryć drugim plackiem (bezą do góry)

Warstwy ciasta:
1. placek z bezą
2. budyń
3. śmietana
4. placek z bezą

dodane na fotoforum:

bethi

bethi 2009-04-23

Miałam agrest i nigdy nie przyglądałam się kwiatom. Masz świetne oko. Potrafisz dostrzec wyjątkowe szczególiki. Piękna fotka:)

dodaj komentarz

kolejne >