Składniki:
5 paczek herbatników
1 puszka masy krówkowej
50 g gorzkiej czekolady do posypania
Masa z batonikami
500 g serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
5 batoników Lion (XXL)
4 łyżki cukru pudru
Masa śmietanowa
250 – 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 śmietanfixy
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie
Blachę o wymiarach 25×30 cm wykładamy folią aluminiową (nie jest to konieczne) i układamy na niej warstwę herbatników. Przykrywamy je masą krówkową i układamy kolejną warstwę herbatników.
W misce miksujemy mascarpone 250 ml schłodzonej kremówki i 4 łyżki cukru pudru. Miksujemy do momentu aż masa będzie gęsta. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone batoniki. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
W misce ubijamy schłodzoną śmietankę dodajemy cukier puder i fix. Masę wykładamy na herbatniki i posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą. (Ja posypałam kawałkami batona). Ciasto najlepsze jest na drugi dzień:)