ciacho "Lion"

ciacho "Lion"

Składniki:

5 paczek herbatników
1 puszka masy krówkowej
50 g gorzkiej czekolady do posypania

Masa z batonikami

500 g serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
5 batoników Lion (XXL)
4 łyżki cukru pudru

Masa śmietanowa

250 – 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 śmietanfixy
1 łyżka cukru pudru


Wykonanie

Blachę o wymiarach 25×30 cm wykładamy folią aluminiową (nie jest to konieczne) i układamy na niej warstwę herbatników. Przykrywamy je masą krówkową i układamy kolejną warstwę herbatników.

W misce miksujemy mascarpone 250 ml schłodzonej kremówki i 4 łyżki cukru pudru. Miksujemy do momentu aż masa będzie gęsta. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone batoniki. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.

W misce ubijamy schłodzoną śmietankę dodajemy cukier puder i fix. Masę wykładamy na herbatniki i posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą. (Ja posypałam kawałkami batona). Ciasto najlepsze jest na drugi dzień:)

ewa04

ewa04 2018-02-09

U mnie podobne ciacho tylko herbatniki kakaowe:)

jaska15

jaska15 2018-02-10

kusicielka..ekstra ciacho:))

moon7

moon7 2018-02-10

Wyglada rewelacyjnie:-)

stasia8

stasia8 2018-02-11

Wygląda pysznie...

lanta21

lanta21 2018-02-18

pyszny

wolke1

wolke1 2018-03-08

mniaaaaaaaaaam...

dodaj komentarz

kolejne >