Coprinus comatus (Czernidłak kołpakowaty). Wspaniale smakują w panierce, ale przygotowywać je można niezwłocznie po zbiorze
kefas33 2010-11-26
nie wolno też pić alkoholu w okresie 2 dni od jego spożycia - w połączeniu z nim, tak jak z borowikiem ponurym, powstają toksyny, które mogą nawet zabić.
kroton5 2010-11-26
no, to zależy ile się tego grzybka zje i ile się potem alkoholu wypije i jakiego... ale generalnie masz rację.
Co roku organizujemy Zloty pod znakiem www.bio-forum.pl. Zjeżdża się wtedy cała śmietanka grzybofiśniętych z całej Polski. Nie tylko konsumujemy grzyby powszechnie uważane za niejadalne, ale też wielu przywozi ze sobą do degustacji najrozmaitsze nalewki na grzybach. Jakoś nam nigdy nic nie zaszkodziło, mimo, że alkohol wspaniale się komponował z grzybkami.
fluidek 2010-12-28
te są mi znane, choć nie wiem czemu ich nie zbieram:)