Rozites caperatus (Płachetka kołpakowata) Zbiór VII - X w lasach iglastych, zwłaszcza pod sosnami
kefas33 2010-11-26
mój ulubiony! - smażony w cieście jak kania lub marynowany, ech!! pycha!! Popularnie zwany turkiem w podlaskim
aam57 2010-11-26
Ja bym nie zerwał........
Ale dla koneserów,to dobrze......
Dla nich zostanie,jeśli jakiś małolat nie kopnie!
Tak jak dawniej na Słowacji Rydze można było kosić:)))
agus63 2010-12-15
Zawsze na wakacjach (które spędzamy w "dzikim" lesie) robimy z nich pierogi. No i nie tylko na wakacjach, bo do domu przyjeżdżają w słoiczkach... Pychotka! I jeszcze w sałatce. Z makaronem.
rybkag 2011-01-23
W lasach, do których jeżdżę co roku, jest tego mnóstwo, ale ja i moi znajomi nie znamy tego grzyba, więc ...nie ruszamy...:))