Pleurotus eryngii - Boczniak eryngii (mikołajkowy)
olena 2010-12-13
Przepiękne..Gdzie Ty te cudaki znalazłeś????
kroton5 2010-12-13
Te grzybki pochodzą wprost z Farmy "MYKOMED" Krzyśka Biernackiego, którego wcześniej już przedstawiałem...
tczew54 2010-12-13
Piękny grzyb i ładne foto. Czy te boczniaki różnią się smakiem lub innymi walorami? od poprzednich. Pozdrawiam.
kroton5 2010-12-13
Ze smakiem grzybów jest tak, jak ze smakiem wina. Jednemu wszystkie wina smakują jednakowo, a inni rozpoznają rodzaj wina i nawet roczniki. Z grzybami jest podobnie. Inaczej smakuje Lakówka ametystowa, inaczej Żółciak siarkowy, inaczej Boczniak ostrygowaty itd.
Jeśli chodzi o boczniaki, to w smaku są bardzo podobne - ważne jest jednak, na jakim substracie rosły.
Np. Żółciak siarkowy rosnący na klonie będzie smaczniejszy od takiego samego rosnącego np. na dębie... ma delikatniejszą konsystencję...
madu02 2010-12-14
aktualnie studiuję u Ciebie mykologię, jak będzie wyglądało zaliczenie? pozdrawiam serdecznie
kroton5 2010-12-15
No, fajnie, tylko ja też jeszcze nie byłem egzaminowany z mikologii i jeszcze cały czas się uczę...
GRZYBOFISIOWANIE JEST CHOROBĄ ZAKAŹNĄ I JAK NA RAZIE NIEULECZALNĄ! - WARTO SIĘ ZASTANOWIĆ!!!
ikunia5 2011-10-15
Z tą chorobą zakaźną, to ja się zgadzam - jestem tego, nawet dobrym przykładem, ha, ha:)