zaraz będzie czas zbioru dzikiej róży

zaraz będzie czas zbioru dzikiej róży

DZIKA RÓŻA
(rosa canina )

Owoce róży zawieraja bardzo duzo witaminy C znacznie wiecej niz cytryny .Są w niej również witaminy A,B1,B2,E,K, i P ,sole mineralne zasobne w żelazo ,potas ,wapń ,magnez ,i jeczcze wiele innych cennych substancji
Owoce róży zbieramy w okresie od lipca do września ,czasami później ,ale przed mrozami ,
działanie lecznicze róży zalezy głównie od witaminy C i wsłódziałającymi z nia innymi witaminami i substancjami w które ,jest bardzo obfita, naturalna witamina C jest 3-5 krotnie skuteczniejsza w działaniu od syntetycznej. Wyciągi z róży podajemy zapobiegawczo i jako główny lek w objawach szkorbutu ,,
Pomocniczo w biegunkach ,zapaleniu żołądka, i jelit ,,chorobie wrzodowej ,,nieżycie blony śluzowej przewodu pokarmowego ,niedokrwistości ,chorobach zakaźnych ,oparzeniach ,reumatyźmie ,zapaleniu wątroby przeziebieniu Ponadto zaleca sie je kobietom w okresie ciąży i karmienia ,rekowalescentom ,w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu .Owoce dzikiej róży są doskonałym surowcem do wyrobu różnych przetworów ,soków ,dżemów ,marmolad i mrozonek ,i win .

NAPAR
Napar sporządza się z 1 stolowej łyzki suszonych owoców zalanych szklanką wrzątku i pozostawionych na 15min ,pod przykryciem do naciagniecia .Po odcedzeniu pije się go 3 x dziennie po pół szklanki .Można dodać do niego troche miodu lub soku .Podajemy pomocniczo w zakazeniach bakteryjnych ,w którym wystepuje wysoka gorączka ,w biegunkach ,oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy ,przy nieżycie zołądka i jelit,

ODWAR.

Odwar przygotowuje się z 1 stolowej łyzki suchych owoców zalanych szklanką wody i gotowanych około 5 minut ,dawkuje się i stosuje tak samo jak napar


NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY " I"

1/2 kg owoców dzikiej róży i 5 dag. cukru zalać 1 litrem mocnego białego wina 18% lub wódką 40% .odstawić w ciepłe miejsce na .Po uplywie 7 dni płyn zlać i przecedzić .Pić nalezy 1-2 razy dziennie po jednym kieliszku ,nalewka ta jest ogólnie wzmacniajaca ,która zawiera bardzo duzo witaminy C


NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY II

1/2 kg róży należy wydrylować i rozdrobnić (pokroić ,rozdrobnić w moździeżu lub przekręcić przez maszynkę) ,wsypać do słoja ,następnie wlać 1/2 litra bialego wina gronowego i 1/2 litra spirytusu ,wszystko zamieszać ,nastepnie przygotować syrop cukrowy : 3/4 litra wody zagotować z 1 kg cukru .Gorący syrop wlać do do sloja z wszystkimi skladnikami i szczelnie zakręcić ,odstawić na 14 w cieple miejsce .po tym czasie przecedzić i odfiltrować ,rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesiecy .
stosujemy 1 łyżkę stolową 3 x dziennie przy przeziebieniach ,nalewka jest równiez srodkiem ogólnie wzmacniajacym przy wyczerpaniu fizycznym jak i psychicznym.
poza tym jest niesamowicie PYSZNA


SUSZ Z RÓŻY

Wiele źródeł podaje różne temperatury suszenia ,jedne 35 stopni inne 50 .a jeszcze inne 60 stopni .Nieżyjący już doktor Mrożewski ,prowadził w SGGW -AR badania nad najlepszą metodą suszenia róży ,dającą jak najnizsze straty witaminowe ,Możemy suszyć różę niemal bez strat ,ale w specjakny sposób ,Należy zaczynać w temperaturze 90 stopni C ,a nawet bliskiwj 100 (np w piekarniku ,czy suszarni elektrycznej)a nastepnie po 10 min.obnizyć ja do 80 stopni C i dalej do 60 stopni i 15 stopni C W ten sposób wysuszona róża bedzie miała nawet zwiekszona ilość witamin ,które jakby "zagęszczały " sie po odparowaniu wody , z 1 kg owoców uzyskujemy okolo 0.5 kg suszu .


- - - - - - P - -R - -Z - -E - -T - -W - -O - -R - -Y - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


KONFITURY Z OWOCÓW RÓŻY

Owoce zebrać ,gdy są suche (nie po deszczu) .Obciąć im nozykiem" główki ",czyli pousówać pozostałości kwiatu ,ziwlone listki oraz szypulki, nastepnie wydrylować .Owoce powinny być twarde ale dojrzałe ,Wydrylowane owoce wkładamy do miski i myjemy ,wodę zmieniamy wielokrotnie ,na koniec płuczemy pod bierzącą wodą i odsączamy, Tymczasem przygotowujemy syrop biorąc 1 kg cukru ,,i okolo pół szklanki wody ,,na gorący syrop wkladamy 1 gk, wydrylowanych owocow, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, .Następnego dnia też smażymy i gdy konfitury nabiorą przeźroczystosci, owoce sa dobrze usmazone i jakby szkliste ,wkladamy je gorace do gorących sloików od razu zamykajac,


RÓŻE W OCCIE

Róża marynowana jest doskonałym dodatkiem do mięs ,szczególnie dziczyzny
Do 1/2 litra octu winnego 5% dodać 0.75 kg cukru i ugotować syrop.wlożyc do niego 1 kg wydrylowanych czystych owoców i gotować ,.Gdy zmiekna odstawić w przykrytym rondlu na 2- 3 dni. Nastepnie odlać syrop ,zagotować , włożyc owoce na kilka minut i gorące przekładać razem z syropem do gorących sloików .zamykać i zostawić odwrócone do góry dnem aż do wystygniecia,

WINO Z RÓŻY
Naturalnie że mozna bawić się w drylowanie ,nawet miażdżenie owoców na moszcz ,ale to wszystko nie jest konieczne .Wino będzie równie dobre z całych owoców ,byle je starannie umyć i usunąc listki oraz szypułki .Wrzucamy owoce do gąsiorka napełniajac ją do 1/3 najwyzej do 1/2 wysokosci Zlewamy wodą i przegotowaną ostudzoną i oslodziną : na 1 l wody 25-30 dag cukru .Dobrze jest ten cukier w dwuch porcjach np 20 dag .przy fermentacji a resztę po fermentacji .zawsze cukier rozpuszczamy gotując go w wodzie , .ponadto dodajemy drożdży winnych ,przygotowanych wg. przepisu na opakowaniu .Można dodać też troche moszczu z winogron lub owoców winogron ,poprawiając smak i moc wina ,Jak zawsze ,butlę zaopatrujemy w korek i rurkę fermentacyjną .Po 3-4 miesiacach trzeba zlać wino z nad owoców do innego mniejszego gąsiorka dodajac drugą część cukru ,zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i znowu zostawić na 3-4 miesiace .po tym okresie sciagamy wino juz do butelek .uwazając by nie zmacić osadu na dnie .
A tymczasem w gasiorze z owocami róż można nastawić nową porcję ,podobnie jak poprzednią i znowu zciżgnąć po 3-4 miesiacach w ten sposób na tych samych owocach 3-4 razy w roku nowe wino .
Ciekawe jest ze za kazdym razem wino jest nieco inne . zmienia sie kolor, smak ,
Wino to świetnie działa na bezsenność ,bo owoce róży zawierają glikozydy działajace uspokajajaco .

PRZECIER Z RÓŻY PO NIEMIECKU

Owoce trzeba oczyscić ,wydrylować ,umyć i wlożyc do miski .nawilzyc wodą i zostawić w zimnym miejcu na 10 dni .Po uplywie tego czasu przetrzeć przez sito .Na 1/2 kg przecieru wziąć 40 dag. cukru wstawić na ogień i mieszać aż do zagotowania .Goracy mus wkładać do gorących sloików i zamykać

CUKIERKI Z MUSU RÓŻANEGO

1/2 kg gęstego musu różanego ucierać bardzo starannie z 1/2 kg cukru .Nastepnie tę gesta masę wylać na płaską deskę ,tacę lub blachę i podsuszyć w piekarniku (nie za gorącym) .Pokroić na kawałki i jeszcze dosuczyć .

SOS DO CIEMNYCH MIES
(po niemiecku)

4 łyżki musu lub przecieru różanego ,4 łyzki białego wina ,mały kawałek bułki i skórkę z cytryny zagotować .nastepnie na stepnie przetrzeć przez sito lub zmiksować .Podawać na zimno lub gorąco do ciemnych mięs i wędlin.

wikto3

wikto3 2009-09-16

Tu inny kolor:)

wikto3

wikto3 2009-09-17

herbatkę już piłam :)ale dżemu nie jadłam ...

tamka

tamka 2009-09-17

Mam przepis na wspaniały truneczek różany. Jak ładnie się uśmiechniesz - sprzedam!

dodaj komentarz

kolejne >