Nasiona kolendry mają łagodny, lekko cytrusowy aromat. Używane są do przyprawy curry oraz do przetworów kiszonych i w occie.
Uważa się, że nasiona kolendry łagodzą skurcze żołądka, zwalczają bakterie i grzyby. Zawierają też limonen – flawonoid, o którym sądzi się, że pomaga zwalczać nowotwory.
Używana do: sosów jogurtowych i śmietanowych, zup i potraw duszonych, pikantnych marynat. Pasuje również do ryby i drobiu
Uprawiana także w Polsce
piotr57 2013-01-16
Przepis na kawę po Tatarsku (piłem u Dżanetty w Kruszynianach).
Do kawy dodajemy szczyptę kolendry i szczyptę cynamonu. Polecam zrobić eksperyment, smak niesamowity.
kryst09 2013-01-17
Birkut nie usunęłam , bo to świadczy że czytasz co napisane, a faktycznie zjadłam jedną literę i było kolenda..))
taka51 2013-01-17
Czas jest tym, czego
nie możemy pożyczyć,
ani zaoszczędzić.
Jedynie co możemy zrobić
to z niego korzystać...
Miłego dnia :)
birkut22 2013-01-17
na garnku w TV. nawet w gazetach podają jakie to naturalne środki pomagają zwalczac nowotwory , a coraz wiecej ludzi umiera na raka,
to jak to jest?
bryza 2013-01-20
U Ciebie Krysiu zawsze można coś ciekawego się dowiedzieć :) pozdrawiam cieplutko :)