kasztan jadalny

kasztan jadalny

Kasztan jadalny rośnie na południu Europy, u nas najczęściej można go spotkać w ogrodach botanicznych, w parkach na zachodzie kraju, albo u hodowców kasztanów jadalnych np. w Borku koło Kalisza.
Wartości odżywcze Castanea sativa podobne są do ziarna zbóż. Jest lekkostrawny, a jego mączny, delikatny i słodki smak na długo pozostaje w pamięci. Do spożycia nadają się wyłącznie dojrzałe i świeże owoce. Pomimo dużej popularności w Europie Zachodniej, u nas ciągle są, niestety, rzadkością. Można je serwować na surowo, upieczone lub ugotowane. Z suchych wytwarzana jest mąka, która służy do wypieków chleba i tzw. polenty, a także do produkcji ciast. Z bialych, suszonych kasztanów robi się także zupę na bazie mleka koziego z cienkim makaronem. Zupa taka musi być bardzo gęsta, by ją można prawe kroić nożem. Najbardziej popularne i najchętniej kupowane są jednak pieczone. Ale jeżeli uda nam się kupić duże, dojrzałe okazy, można samemu przygotować sobie taki rarytas – trzeba jednak pamiętać, by przed włożeniem kasztanów do piekarnika naciąć im skórki, w przeciwnym bowiem razie możemy się narazić na katastrofę estetyczną naszej potrawy. Kiedy kasztany są już miękkie, możemy je podać bez dodatków lub oblane słodkim sosem.

dodane na fotoforum:

beata46

beata46 2009-02-20

Witaj Krysiu!Samych przyjemnosci Tobie życzę!
Mile spedzonego dnia!

mycha27

mycha27 2009-02-20

witam w piatkowy ranek zycze miłego dnia i duuuuuuuuuuzo słonka;):):)


cmok cmok cmok

sejenia

sejenia 2009-02-20

Nie wiedziałam, że kasztan jadalny ma tak szerokie zastosowanie. Kiedyś jadłam, ale nie pamiętam, czy był gotowany, czy pieczony. Rzeczywiście smak miał mączysty.

puszek

puszek 2009-02-20

trzeba kiedyś spróbować,ale najlepsze kasztany są na placu Pigalle..........

doowa

doowa 2009-02-20

Wygląda jak orzech laskowy...też nie jadłam...gdzie się to kupuje?

(komentarze wyłączone)