Jest to krzew lub drzewo o małej, zwartej koronie, wysokości 1-8 m. Białe lub różowe, duże kwiaty (osiągają do 5 cm średnicy) wydzielają przyjemny, intensywny zapach, a drzewo w czasie kwitnienia wygląda bardzo dekoracyjnie. Cytrynowożółte owoce są duże (200-250 g), w zależności od odmiany w kształcie gruszki lub wydłużonego jabłka. Młode owoce są pokryte gęstym kutnerem, który z czasem ściera się (przed zbiorem owoce są już gładkie). Cechą charakterystyczną dla pigwy są bardzo duże, zielone działki kielicha u szczytu owocu. Dojrzewające od września do do października żółte owoce tworzą piękny kontrast z ciemnozielonymi liśćmi.
Jeżeli w chłodne lata owoce nie dojrzeją pod koniec października, można je zebrać i przenieść do domu, gdzie dojdą do pełnej dojrzałości po 2-3 tygodniach. Owoce pigwy wydzielają delikatny, bardzo przyjemny zapach mający coś z pomarańczy i ananasa. Pozostawione w pomieszczeniu, w krótkim czasie wypełniają je świeżym, orzeźwiającym zapachem.
Miąższ owoców pigwy jest zawsze bardzo twardy, mało soczysty, cierpki, aromatyczny, z licznymi komórkami kamiennymi. Owoce po przekrojeniu szybko się utleniają, czego objawem jest ciemnienie miąższu. Mimo twardości owoce łatwo ulegają odgnieceniom i uszkodzeniom mechanicznym, a panujące w okresie dojrzewania wahania wilgotności sprawiają, iż są one podatne na pękanie. Można je za to przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. W pełni owocowania można zbierać z drzewa 15-20 kg owoców.
Wykorzystanie owoców
Owoce pigwy cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Nie są one spożywane w stanie świeżym ze względu na cierpki i twardy miąższ, a nasiona pigwy są trujące. Owoce zawierają do 15% cukrów, dużo kwasów organicznych, garbników i pektyn, a także olejek eteryczny, witaminę C oraz mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.
Marynata z pigwy
1 kg owoców pigwy, 1/5 szklanki octu, 0,3 kg cukru, 0,5 l wody, goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz.
Owoce umyć i gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Płyn odcedzić, a owoce przelać na sicie zimną wodą. Obrane ze skórki ćwiartki owoców bez gniazd nasiennych ułożyć w słoikach i zalać płynem przygotowanym z cukru, octu, wody i przypraw. Pasteryzować ok. 15 minut w temperaturze 90oC.
Duża zawartość pektyn sprawia, że można z nich robić doskonałe galaretki, powidła, marmolady, dżem i kompoty. Dodaje się je również do innych przetworów dla poprawy ich smaku, np. kompoty gruszkowe z dodatkiem pigwy mają niespotykany aromat, są traktowane jako wspaniały dodatek do ciast i herbaty. Można z nich sporządzać aromatyczne wina i likiery. Po upieczeniu lub ugotowaniu stosuje się je jako dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny. W Rosji ze świeżych owoców sporządza się wyciąg, stosowany w przypadku niedokrwistości (zawiera żelazo). Przy zaburzeniach trawienia zaleca się pigwę z miodem i octem dla pobudzenia apetytu. Nalewki alkoholowe (1:5) działają korzystnie na serce, obniżają ciśnienie,
Kompot
Kompot z pigwy przygotowuje się tak samo jak kompot z gruszek. Bardzo pożądane jest dokwaszenie zalewy 2-4 g kwasku cytrynowego na 1 kg oczyszczonych i pokrojonych na połówki owoców. Na taką ilość owoców, należy przygotować syrop z 0,9 l wody i 0,15 kg cukru. Słoiki należy pasteryzować w temperaturze 900C, przez 20-25 minut.
osłabiają też skurcze mięśni gładkich jelit.
Kompot
Kompot z pigwy przygotowuje się tak samo jak kompot z gruszek. Bardzo pożądane jest dokwaszenie zalewy 2-4 g kwasku cytrynowego na 1 kg oczyszczonych i pokrojonych na połówki owoców. Na taką ilość owoców, należy przygotować syrop z 0,9 l wody i 0,15 kg cukru. Słoiki należy pasteryzować w temperaturze 900C, przez 20-25 minut.
Dawniej owoce pigwy stosowano jako lek
ziołowy, wykorzystywano jej działanie antybakteryjne, a syrop z owoców stosowano w infekcjach gardła. W medycynie ludowej zastosowanie mają także nasiona pigwy. Śluz uzyskiwany w trakcie ich moczenia w wodzie stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych, przy kaszlu, w nieżytach żołądka. Na Zakaukaziu śluzy otrzymywane z moczonych nasion stosuje się zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.W medycynie chińskiej kora tej rośliny jest do tej pory wykorzystywana do dezynfekcji trudno gojących się ran.
Warunki uprawy
Pigwa ma wysokie wymagania co do gleby i stanowiska. Dobrze rośnie tylko na glebach żyznych, ciepłych, dostatecznie wilgotnych. W warunkach gdzie przez długi czas utrzymuje się woda oraz przy zbytnim przesuszeniu gleby reaguje osłabieniem wzrostu i zrzucaniem zawiązków. Pigwa wymaga lekko kwaśnego odczynu gleby (pH 5,9-6,5). Ze względu na niską mrozoodporność należy ją posadzić w cieplejszych rejonach, na osłoniętym od wiatrów stanowisku.
Zakupione w szkółce drzewko najlepiej posadzić wiosną i zaraz po posadzeniu przyciąć na wysokości 70-80 cm od powierzchni gleby. Pigwę można prowadzić zarówno w formie krzewu jak i drzewa. Zasadnicze cięcie winno być wykonane w pierwszych latach w celu uformowania korony. Koronę prawie naturalną formuje się podobnie jak koronę wrzecionową, ale nie ogranicza się długości konarów na wyższych piętrach, a koronie nadaje się kształt kulisty. Pierwsze piętro powinno znajdować się na wysokości 60 cm nad ziemią. Kolejne piętra formujemy w odległości 60 cm jedno od drugiego. Po trzech latach uzyskujemy luźną koronę o szerokich kątach rozwidleń z 7-8 konarami. Cięcie ograniczamy do niezbędnego minimum, wycinając gałązki chore i te, które odchodzą od przewodnika pod kątem ostrym. Zasadniczym elementem korony pucharowej są niski pień oraz wyrastające z niego 3-5 konarów. Konary rozchodzą się na boki, a korona jest otwarta i dobrze oświetlona w części środkowej. Formowanie korony polega na wycięciu przewodnika i wybraniu 5 silnych pędów wyrastających wokół pnia w mniej więcej równych odstępach. Każdego roku usuwamy pędy wyrastające do środka korony i skracamy konary zasadnicze. W starszym wieku cięcie pigwy ogranicza się do cięcia prześwietlającego połączonego z cięciem sanitarnym. Cięcie pigwy wykonujemy wiosną, po rozpoczęciu wegetacji.
Najgroźniejszą chorobą pigwy jest zaraza ogniowa. Zapobiegać jej można unikając zabiegów stymulujących wzrost, takich jak: silne cięcie i obfite nawożenie azotem. Ważne jest również stosowanie wiosną preparatów miedziowych.
angello 2009-10-23
Cudownego piątkowego popołudnia życzy Adaś :*
Pięknie Krysiu i gratuluję wspaniałej i ciekawej galerii
A przede wszystkim cieszę się że jesteś tutaj z nami :*
dorika 2009-10-23
"Snów pięknych jak zachód słońca
Snów, które nie będą miały końca
Delikatnych jak pluszowy miś
Takich snów życzę Ci dziś..."
lunio 2009-10-23
Tyle zdjęć...,gratuluję!!!
A sesja pigwowa cudna!!!
wesolla 2009-10-23
Pozdrawiam.
nowy1 2009-10-23
Dzięki za obszerne informacje o pigwie. Sam robię wino z pigwy jest niepowtarzalne w smaku i zapachu. :)
reniuska 2009-10-23
WITAJ MIŁEJ NOCKI ŻYCZE!!!
DZIEKI ZA KOMENTARZE:))))
elfik4 2009-10-23
Piękne fotki pigwy Krysiu...a podobne one są do jabłuszek....dziękuję za wiadomości......
Słodkich snów życzę...Pozdrawiam cieplutko..:))
dorciad 2009-10-23
ooo a to czemu co........uważasz ze wiecej nie mozesz mieć...nie gadaj mi tutaj głupot....czekam do 6000
mykaja 2009-10-23
Szczęście znajduje się w tobie.
Zaczyna się na dnie twego serca,
a ty możesz je wciąż powiększać,
pozostając życzliwy tam,
gdzie inni bywają nieżyczliwi;
pomagając tam,
gdzie nikt już nie pomaga;
będąc zadowolonym tam,
gdzie inni tylko stawiają żądania.
Ty potrafisz się uśmiechać tam,
gdzie się narzeka i lamentuje,
potrafisz przebaczać,
gdy ludzie zło ci wyrządzają.
Phil Bosmans
Pozdrawiam i buziaczki zostawiam :****
irenna 2009-10-24
,,,,,,,,,,Nigdy Nikomu nie zabieraj nadziei, bo mozliwe, ze to wszystko co posiada ,,,
,,,czy to decyzja nie odwołalna ....?
(komentarze wyłączone)