Przepis: https://krystyna9.blogspot.com/2019/11/makowiec-smietanowy_30.html
lucilla 2019-11-30
nie wiem czy dobrze rozumiem przepis, ale każdą warstwę osobno piec, a kiedy razem ?
krysty9 2019-11-30
re: tak napisałam w przepisie: "Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 160 stopni. Na wierzch wylać masę śmietanową. Całość zapiekać jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim ciasto na ok. pół godziny. Następnie lekko uchylić piekarnik i wystudzić całkowicie."
Jednym słowem. Krótko podpiekasz samo kruche ciasto, potem na to podpieczone dajesz masę makową i pieczesz tak 40 minut. Po tych 40 minutach zmniejszasz temperaturę i na masę makową dajesz masę śmietanową i zaś do piekarnika ale tylko na 20 minut.
Wydawało mi się, że to dosyć jasno napisałam w przepisie.
Spodu można nie podpiekać ale ja wolę jak jest podpieczone, bo wtedy spód jest kruchy a nie namokniety od masy
lucilla 2019-11-30
dziękuję, jestem bardzo wdzięczna za wyjaśnienie :))
prince8 2019-12-06
W dniu Mikołaja ,,, Mikołaj jest dobrym i szczodrym dziadkiem który lubi grzecznych ... radości z otrzymanych prezentów ..;))) miłego i udanego dnia ;)
lucilla 2019-12-06
czy do Twojego piernika zamiast mleka krowiego można dodać kokosowe ?
lucilla 2019-12-06
i jeszcze jedno nie widziałam ciasta marchewkowego może przegapiłam ?
krysty9 2019-12-06
re:
1.
zawsze używałam mleko krowie ale zapewne można zamienić mlekiem kokosowym.
2. Tak, nie ma marchewkowego. Piekłam ze dwa razy, ale jakoś to nie moje smaki. Może jeszcze kiedyś spróbuję upiec
lucilla 2019-12-07
ooooo to ja też nie będę piekła zamienię na murzynka !