ROLADA ZE SZPINAKU Z BIAŁYM SEREM I ŁOSOSIEM

ROLADA ZE SZPINAKU Z BIAŁYM SEREM I ŁOSOSIEM

ROLADA ŁOSOSIOWO-SZPINAKOWA

75 dag szpinaku mrożonego
1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
2 serki do smarowania np. Alemtte+4 ząbki czosnku
30 - 40 dag łososia w plastrach

Na patelni podsmażyć szpinak z masłem i posiekanym czosnkiem, sól i pieprz do smaku.
Dokładnie odsączyć na sitku, ostudzić.
Ubić pianę z białek i dodać wraz z żółtkami do wystudzonego szpinaku.
Wylać na dużą blachę (z piekarnika) wyłożoną papierem (lepiej odchodzi niż folia Alu.).
Piec w temp. 1900C przez 15 min.
Przestygnięty placek szpinakowy smarować serkiem i układać plastry łososia.
Zwinąć ściśle w roladę i dokładnie owinąć folią Alu.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.

W tym przypadku spróbowałem z większą ilością serka (niż jest w przepisie) i nie polecam, bo ciężko zwinąć. folia kiepsko odchodzi od placka, ponoc lepszy papier do pieczenia. Plastry szynki, jeżeli się jej użyje, należy ułożyć w poprzek rolady wtedy łatwiej się kroi, zakładając jeden za drugi zgodnie z kierunkiem zawijania żeby się nie fałdowały (u mnie są ułożone wzdłuż i "pod włos" dlatego są pofałdowane). Niezbędny ostry nóż do krojenia .

ychyt

ychyt 2010-07-01

Pyszności;)

piatal

piatal 2010-07-01

super rolada łososiowa,,brawo i smacznego,,,

ewka67

ewka67 2010-07-01

Wygląda wyśmienicie....)))

sulika

sulika 2010-07-01

Już mam na nią smaka..

musicw

musicw 2010-07-01

witaj, jak nic nie pokazujesz to nic, ale jak już, to jest to zawsze coś wyjątkowego:)pozdrawiam:))))
p.s oczywiscie dopisuję sie pod listą osob chętnych na przepis:)

milka82

milka82 2010-07-02

czy ta temp. jest nie za duza?:)

doro43

doro43 2010-09-21

extra :)

dodaj komentarz

kolejne >