albisia 2009-03-13
Tylko tytoń i ewentualnie chmiel mi do głowy przychodzi, ale chyba będzie nadal zimno?
mitch 2009-03-14
100% dereń
Przepis I
Nalewkę przygotowuje się z dojrzewających owoców. Owoce dojrzałe rozpoznaje się po bordowo-krwistym zabarwieniu i słodkim w smaku miąższu.
Dereniówkę przyrządza się około 10 dni, zalewając wcześniej umyte owoce derenia odpowiednią ilością spirytusu. Po pewnym czasie (około 2 dni) dodaje się kolejne składniki (wedle gustu), takie jak:
goździki
cynamon
wanilię
miód
liście mięty.
Około 8. i 9. dnia nalewkę należy przelać do odpowiednio wcześniej sparzonych butelek. Aby nalewka nabrała smaku należy również dodać cukier. Zlaną nalewkę znosi się do piwnicy lub innej ciemnicy z temperaturą nie przekraczającą 18 stopni Celsjusza. Dziesiątego dnia nalewka gotowa jest do spożycia.
Przepis II 1 kg owoców derenia
5 łyżek suszonych czarnych jagód
1 kg cukru
2 szklanki spirytusu 96%
2 szklanki czystej wódki
Owoce umyć, odsączyć i osuszyć. Dereń ponakłuwać i wraz z jagodami wsypać do słoja, po czym zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i p...
lecho 2009-03-14
"nasi dziadkowie to lubili a babcie się za to gniewały."
Nalewka z derenia jest świetna i trudno z nią się rozstać,
a po większej degustacji dziadkom przybywało animuszu
i babcie się gniewały. Słodkie nalewki są pozornie łagodne ,
ale mają swoją moc. Po zimowej kuracji z nalewki z cytryńca
nawet poziom cholesterolu mi się wyrównał. Dbając o zdrowie garnkowiczów mitch podaje recepturę , na zdrowie.
szpan 2009-03-14
DZIĘKUJĘ Z A ODWIEDZENIE
MOJEJ STRONY-I CIESZE SIĘ.
ŻE CI...PODOBA SIĘ
(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)
╠♥╣Ciemna noc nad światem krąży,
╠♥╣do snu każdy z nas już dąży.
╠♥╣Więc po cichu pukam w drzwi
╠♥╣i D O B R A N O C mówię CI.
(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)