Kotlety z zielonego orkiszu:
ok 1 szkl. Grünkern gotować ok 1 godz. w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ew. odsączyć na sicie.
3 plastry startego sera gouda
łyzeczka musztardy
zielona pietruszka,szczypiorek
ok 100 g uprażonych ziaren słonecznika
3 jaja
pieprz,ew. sól (u mnie bez soli)
2 łyzki bułki tartej
Wyrobić ,kłaść łyżką na patelnię formując kotleciki.Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.
Do kotletów zrobiłam sos pieczarkowy i duszone,lekko przesmażone warzywa (marchew,cukinia,cebula,papryka).
...no i oczywiście zielona sałata:)))
Danie bardzo sycące....
Miało być inaczej,ale nie miałam wszystkich składników....mi bardzo smakowało...obeszłam się bez mięsa:)
Pozdrawiam ulubionych i odwiedzających moja galerię:)
sherif 2016-10-15
ja dzisiaj udusiłem pierś kurczaka w warzywach,jakoś ją przełknąłem,,
jaworr 2016-10-15
Ciekawy przepis i apetyczne foto.... pewnie skorzystam z przepisu....:)
Pozdrawiam..:))
rob7ert 2016-10-17
a mięska w przepisie nie było?????
ledig 2016-10-19
Ale za mało białka było ,bo te 3 jaja były na całość,a nie dało się więcej jak 1,5 szt zjeść,wiec ja dziękuję za alkalizacje organizmu....powinna być ponoć równowaga kwasowo- zasadowa....