Za chwilę kolacja)))Dzisiejsze atrakcje zmęczyły Nas))...

Za chwilę kolacja)))Dzisiejsze atrakcje zmęczyły Nas))...

Kuchnia egipska
Śniadanie i lunch
Lunch to moloheja i mahszi. Nie udało mi się znaleźć
nawet angielskiej nazwy rośliny wręcz uwielbianej przez
Egipcjan (mniej przez turystów:) moloheja. Przyrządzona
jest w postaci zielonej zupy,wyglądem trochę przypomina
szpinak. Mahszi to coś w rodzaju naszych gołąbków.
Odpowiednio przyrządzony ryż z odrobiną mięsa
wołowego jest zawijany w liście winogron (mahszi
łaraanab), liście kapusty (mahszi kromb), nadziewany we
wcześniej wydrążoną cukinię (mahszi kusa), pomidora
(mahszi tomatom) czy bakłażana (mahszi bitengen),
a później pieczony.



Foul (czyt.ful) i taameja - nieważne ile piastrów Egipcjanin
w kieszeni ma, śniadanie bez tych dwóch specjałów nie
miałoby dla niego sensu.
Foul jest to specjalnie przyrządzonafasola na tłuszczu,
często w sosie pomidorowym. "Kocie uszka" są tu
niezbędne. Taameja wyglądem przypomina nasze kotlety
mielone, jednak jej głównym składnikiem nie jest mielone
mięso, a mielona fasola z dodatkiem przypraw. Egipcjanie
często wypełniają takimi kotletami połówki chleba (chleb
egipski jest płaski, okrągły i pusty w środku, taki jak na
zdjęciach obok) tworząc w ten sposób kanapki. Na stole
w godzinach porannych możecie też znaleźć jajka sadzone i
sałatki (pomidor, papryka, ogórek, cebula).



Obiad
Na talerzu może pojawić się też tahina i babaganuk -
tahina jest to sos sezamowy, często doprawiany
czosnkiem i sokiem z limonki. Babaganuk to tahina z
pieczonym, a później zmielonym bakłażanem i czosnkiem,
często też z natką pietruszki. Obie pasty (w menu
znajdziecie je w części "sałatki") je się z chlebem (znowu
"kocie uszka").


Restauracje egipskie w Hurghadzie
Ryby i owoce morza
Czosnek, cebula, sól, pieprz, olej lub masło - bez tych składników egipska kuchnia nie byłaby
egipską. Egipcjanie jedzą w ciągu dnia śniadanie, lunch i obiad. Zawsze na stole jest egipski
chleb, który rwąc na małe kawałki Egipcjanie tworzą tzw. "kocie uszka" i wypełniają je
jedzeniem. Sztućce używane są tylko w konieczności, np. w przypadku zup.
Muzułmanie nie mogą jeśc wieprzowiny, dlatego też nie nastawiajcie sie na to, że w menu
znajdziecie golonkę;). Egipskie potrawy są naprawdę smaczne, odmienne od naszych polskich,
warto więc je spróbować. (z netu)

lenka58

lenka58 2011-10-09

grazyna 6 godzin temu

Pozdrawiam miłego niedzielnego popołudnia życzę:)




rom11 5 godzin temu

.-`                      ' -.
      .´´̃̃ ̃̃̃`·.     .·` ̃̃̃´̃̃´. 
     (̃     ◕)»  «(◕     )̃ 
      \._ ¨`;     ;`¨_. /
     .'  )   '\   /'  (   ' .
    /   /     |  |    \    \
    |   /      /   \     \     |
    |  ;´   .'     `'.   `;  |
 _.-"    .\\"________//. .   " -._
/__.-|   | ̶̶̿̿ ̶̶̶̿̿̿ ̶̿ ̶̶̿̿ ̶̿ ̶̶̶̶̿̿̿̿ ̶̶̿̿ ̶̶̶̶̿̿̿̿ ̶̿ ̶̶̿̿ ̶̿ ̶̶̶̿̿̿ ̶̶̿̿ ̶̶̶̿̿̿ ̶̿ ̶̶̿̿ ̶̿ ̶̶̶̶̿̿̿̿ ̶̶̿̿ ̶̶̶̶̿̿̿̿ ̶̿ ̶̶̿̿ ̶̿ ̶̶̶̶̿̿̿̿ ̶̶̿̿ ̶̶�...

conrrad

conrrad 2011-10-09

Smacznego Lenko!!!!Nie macie ochoty na jajecznicę.albo...na naleśnika z dużą ilością sera białego ????))))

lenka58

lenka58 2011-10-10

Najlepszą jajecznicę robimy same)) w polskiej kuchni)))o naleśnikach już nie wspomnę ))))****

conrrad

conrrad 2011-10-10

Jednak naleśniki z dużą ilością serka polane czekoladą są bezkonkurencyjne!!!!!!)))))

conrrad

conrrad 2011-11-22

Litości!!!!!Do obiadu jeszcze daleko,dopiero dwunasta dochodzi,a tu takie smakołyki,że kiszki już marsza grają((((!!!!!

lenka58

lenka58 2011-11-22

Fakt ,oszałamia taka ilość pieczywa:)Przyprawia o wzmożoną pracę ślinianek:)

dodaj komentarz

kolejne >