Jeszcze cieplutki:))

Jeszcze cieplutki:))

Makowiec
CIASTO:,
40 dag mąki,
25 dag cukru,
6 jajek,
10 łyżek śmietanki słodkiej lub mleka
kostka masła lub margaryny,
cukier waniliowy,
mały proszek do pieczenia,
Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
olejek migdałowy
1. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puch z cukrem oraz cukrem waniliowym i cały czas ucierając, dodawać powoli żółtka. Następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo starannie wymieszać. Większą połowę ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i odstawić.Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Mase wyłożyć na ciasto. Na wierzchu porobić łyżką kleksy z pozostałego ciasta. Piec 45minut w temp 200°C

dodane na fotoforum:

seteccy

seteccy 2009-05-12

Mniamki... Chętnie bym spróbowała...:)

kocurq

kocurq 2009-05-12

Oooo;)
Ty tez dzisiaj pieczesz;)
Makowiec widze obledny Ci wyszedl;)
Wroce jak rozkroisz....

ewik1

ewik1 2009-05-12

Smakowity...

alex75

alex75 2009-05-12

oj mój synuś pewnie zjadł by z pół blachy;)przepada za makowcem;)a Twój jest super Aniu;)

vente

vente 2009-05-12

O nie a ja nie mam w domu maku - nie mogę zrobić takiego ciacha ale jutro to nadrobię ;)

amarosa

amarosa 2009-05-13

ale za mną chodzi ten makowiec
a jak wygląda w przekroju???

malybok

malybok 2009-05-24

smaczne jest to ciasto, ja daję mak z puszki ( mniej roboty):)))

dodaj komentarz

kolejne >