Drożdżówka

Drożdżówka

750g maki
180g cukru
150g masła
3 jajka+żółtko (białko do posmarowania)
300ml mleka
3 łyżeczki suszonych drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
zapach cytrynowy
Kruszonka:
50g cukru pudru
100g maki
50 g masła

Z drożdży, 5g cukru, 25g maki i 100ml mleka zrobić rozczyn, odłożyć na 10 minut żeby ruszył. Jajka utrzeć z cukrem. Do przesianej maki dodać rozczyn drożdżowy, jajka, sol, mleko, cukier waniliowy i kilka kropel zapachu cytrynowego. Zarobić ciasto. Nastepnie dodac sklarowane maslo i wyrabiac ok 20 minut az bedzie odstawac od reki. Odlozyc na godzine do wyrosniecia. Kruszonka: make, maslo i cukier puder usiekac, zagniesci pokruszyc. Ciasto przelozyc na wysmarowana tluszczem duza blache. Zostawic az wyrosnie 2-3 cm. Posmarować jajkiem, posypać kruszonka. Piec około godziny w temp 150-160°C

dodane na fotoforum:

wiolusk

wiolusk 2009-08-06

Jeden kawalek moj

anka89

anka89 2009-08-06

ooo pychotka! ja tez poproszę!

liani

liani 2009-08-06

Czestujcie się została jeszcze prawie cala blacha;) ale jutro już zniknie;)

mlord

mlord 2009-08-06

Z owocami należało! Wiśnie albo śliwki...

halinag

halinag 2009-08-06

i ja też robiłam dzisiaj z przepisu Anetki

przem0

przem0 2009-08-06

zopstało coś jeszcze ?;)

halinag

halinag 2009-08-06

to fajnie że podasz przepis wypróbujemy kolejną drożdżówkę

piatal

piatal 2009-08-06

ale bym spałaszował do wieczornej kawusi,,,mniam mniam,,

maxmen

maxmen 2009-08-07

O kurcze........ drożdżowe ssssssssssssss kruszonką. ;-)))
Ale bym zjadł. 8-)))

vesper5

vesper5 2009-08-07

...wy mnie babeczki dobijacie z tą drożdżówką :((((((((((((((( Pozdrawiam serdecznie !!!

dodaj komentarz

kolejne >