750g maki
180g cukru
150g masła
3 jajka+żółtko (białko do posmarowania)
300ml mleka
3 łyżeczki suszonych drożdży
cukier waniliowy
szczypta soli
zapach cytrynowy
Kruszonka:
50g cukru pudru
100g maki
50 g masła
Z drożdży, 5g cukru, 25g maki i 100ml mleka zrobić rozczyn, odłożyć na 10 minut żeby ruszył. Jajka utrzeć z cukrem. Do przesianej maki dodać rozczyn drożdżowy, jajka, sol, mleko, cukier waniliowy i kilka kropel zapachu cytrynowego. Zarobić ciasto. Nastepnie dodac sklarowane maslo i wyrabiac ok 20 minut az bedzie odstawac od reki. Odlozyc na godzine do wyrosniecia. Kruszonka: make, maslo i cukier puder usiekac, zagniesci pokruszyc. Ciasto przelozyc na wysmarowana tluszczem duza blache. Zostawic az wyrosnie 2-3 cm. Posmarować jajkiem, posypać kruszonka. Piec około godziny w temp 150-160°C
dodane na fotoforum:
mlord 2009-08-06
Z owocami należało! Wiśnie albo śliwki...
przem0 2009-08-06
zopstało coś jeszcze ?;)
maxmen 2009-08-07
O kurcze........ drożdżowe ssssssssssssss kruszonką. ;-)))
Ale bym zjadł. 8-)))
vesper5 2009-08-07
...wy mnie babeczki dobijacie z tą drożdżówką :((((((((((((((( Pozdrawiam serdecznie !!!