Sernik dwu-smakowy

Sernik dwu-smakowy

Ciasto:
250g maki
125g miękkiego masła
150g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Wszystkie składniki zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy 26cm. i porobić widelcem dziurki.

Masa serowa:

750 g twarogu (zmielić 2-3 razy)
100ml mleka
2 jajka
25g masła
opakowanie budyniu waniliowego
1 op. cukru waniliowego
120g cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
dżem porzeczkowy (z czarnych porzeczek)

Białka ubić z polowa cukru, schłodzić. Ser wymieszać z mlekiem, żółtkami, miękkim masłem, proszkiem budyniowym, maka i reszta cukru. Na koniec całość wymieszać z białkami i podzielić na 2 części. Jasna cześć wyłożyć na ciasto, do drugiej dodać 2 -3 lyzki dżemu porzeczkowego, dokładnie wymieszać i wyłożyć na jasna masę serowa. Piec w temp 160-170 ° przez 60-70 minut. Wystygniete ciasto polać polewa czekoladowa i oprószyć kokosem.

dodane na fotoforum:

intma43

intma43 2009-10-25

ciekawe to ciacho :) miłej niedzieli

kocham0

kocham0 2009-11-19

bardzo ciekawa galeria same smakolyki wszystko apetycznie wyglada zapewnie tak samo smaczne jak i ladne :))

dodaj komentarz

kolejne >