400 g maki pszennej
200g maki żytniej
500ml cieplej wody
2.5 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 cebule
2 lyzki tłuszczu
Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami maki w 100ml wody, zostawić na 15 minut.
Do maki dodać sol, jajko, resztę wody zaczyn drożdżowy. Wszystko dokladnuie wyrobić. Cebule pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu, odsączyć, dodać do ciasta i dalej wyrabiać. Ciasto wyłożyć na stolnice i podsypać maka uformować 2 chlebki. Ja wkładam je na godzinę do koszyka na chleb. Piec 45 min w temp 210°
Przepis dostałam od intma43 ale musiałam go przerobić ( w zasadzie bez zmienna została tylko ilość wody:)). Chlebek jest pyszny.
dodane na fotoforum:
irena56 2010-03-31
___________<<●>>__________
»♪« ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯ »♪«
`•.¸(¨`•.•´¨)
(¨`•.•´¨)¸.•´POZDRAWIAM SERDECZNIE
`•.¸.•´ UDANEJ SRODY ZYCZE ;;; ☺ ☺
elcia72 2010-03-31
Przyjaciołom za pamięć dziękuję,
na dzień dobry w policzek całuję.
Życzę pogodnego dnia ;*
Dziękuję za przepisik , spróbuję też upiec chlebek .
janka69 2010-03-31
Wspaniałego i radosnego dnia życzę ))
świeży i pachnący ......wygląda bardzo apetycznie ))
flaga2 2010-03-31
Pychotka..........
adwokat 2010-04-02
Piekny chleb ale.....
Prawdziwy chleb nie zawiera jajek. Jeśli ma on byc zdrowy to bez drożdży tylko na żytnim zakwasie.
Pogodnych świąt