Mini rogaliki drozdzowe

Mini rogaliki drozdzowe

500g maki, 150g cukru, 100g masła, 1 jajko, 250ml mleka, 20g drożdży, ulubione nadzienie (Polowe zrobiłam z nadzieniem orzechowym a druga z dżemem wiśniowym)

Z drożdży, 2 łyżek maki, 2 łyżek cukru i 100ml mleka zrobić zaczyn i zostawić w cieple na 15 minut. Make przesiać do miski, resztę cukru zagotować z mlekiem i wystudzić, masło roztopić i również wystudzić. Do maki dodać jajko, mleko z cukrem i stopione masło całość miksować mikserem (klei się do rak). Przełożyć na stolnice i zagniatać dosypując trochę maki (mi wyszło ok 50g więcej)Ciasto jest gotowe jak odchodzi od rak. Zostawić pod przykryciem na godzinę, po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, każda rozwałkować na kształt kola i podzielić na 8 trójkącików. Na każdy nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 190° 20 minut.
Nadzienie czekoladowo-orzechowe:
łyżka mleka, 2 lyzki wody, 4 lyzki cukru, jedna łyżka masła, 65g orzechów mielonych, 100g czekolady gorzkiej

Na parze roztopić masło z woda i mlekiem, dodać cukier poczekać aż się rozpuści i na koniec dodać orzechy, w drugim rondelku roztopić czekoladę ( na parze), połączyć z masa orzechowa i ostudzić. W rękawiczkach formować kuleczki nakładać na gotowe trójkąty drożdżowe.

mania99

mania99 2010-05-13

jak malowane
piękne

mrrru35

mrrru35 2010-05-16

extra...tylko,ze ja mam suche drozdze:/...jak to zrobic???

dodaj komentarz

kolejne >