syrop jest w sprzedaży...o połowę tańszy...ale ja wolę domowy...robię od trzech lat...
1,20kg imbiru-obrać obieraczką,wypłukać ,zetrzeć na grubych oczkach,do garnka wlać 1 l wody,80 dkg cukru(50dkg brązowego+30dkg białego,albo tylko brązowy)podgrzej mieszając ,żeby cukier rozpuścił się,dodaj starty imbir i zagotuj,odstaw na 10 godz po czym przecedź,wciśnij sok z 2 cytryn,zlej do słoiczków lub małych buteleczek,za pasteryzuj krótko-5-8 min
na przeziębienie rewelacja...na odporność,poprawia krążenie...oczyszcza złogi z pęcherza moczowego...polecam:)))
dodane na fotoforum:
danwi66 2011-12-02
oooo nie piłam jeszcze ,ale jadam z imbirem płatki .które robię i daję dużooooo imbiru oj palą w buzi:)...a syrop musi być pyszny:)..